· · Komentari: 0
BILJKE

TUŠT: Lekovita biljka koja se smatra KOROVOM, a zdravija je od SPANAĆA

Tušt se lago uzgaja, i veoma je korisna biljka.

1626012269_purslane-3768771_1920.jpg
Foto: Piksabej

Tušt je veoma izdržljiva biljka koju možete videti skoro svuda – u baštama, dvorištima, ili pak uz ulice i trotoare. S obzirom da se smatra korovom, mnogi je čupaju, jer narušava izgled bašte i betonskih površina.

Međutim, malo ko zna da je tušt zapravo koristan korov jer je i te kako lekovit.

Pročitajte još: "Devojačka sreća": Zašto spatifilum treba pokloniti neudatoj devojci?

Tušt je jednogodišnja biljka koja vodi poreklo iz Azije, ali je rasprostranjen i po svetu gde vlada topla klima.

U zavisnosti od krajeva, kod nas se naziva još i tušanj, tušnjak, tušac ili portulak.

Zašto je tušt zdrav?

Tušt se zbog svojih lekovitih svojstava koristi u narodnoj medicini, ali i u gastronomiji.

Sadrži veću količinu omega-3 masne kiseline, vitamine A, C, i E, visok nivo karotena i antioksidanata, kao i mnogo minerala poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, cinka i gvožđa, pa je zbog svega navedenog koristan za kožu, krv, urinarni i digestivni sistem.

Tušt takođe sadrži najviše zdravih masnih kiselina u odnosu na sve postojeće lisnato zeleno povrće, poput spanaća, koje svakodnevno jedemo.

Izvestan broj medicinskih studija pokazao je efikasnost tušta u smanjenju nivoa holesterola u krvi.

Foto: Piksabej

Kako izgleda tušt?

Tušt ima mesnate zelene listove, crvenu stabljiku i žute cvetove, koji mogu biti pojedinačni ili grupisani u dva-tri cveta.

NJegovo stablo može da dostigne visinu između 15 i 30 cm. Brzo se širi po površini zemljišta, i na taj način potiskuje druge biljke, te se zbog toga smatra korovom.

Foto: Piksabej

Tušt u gastronimiji i medicini

Tušt se u gastronomiji najčešće upotrebljava svež za pripremu pesto soseva, raznih salata, smutija ili drugih priloga uz jelo. Može da se suši i kozervira za upotrebu tokom zime.

U narodnoj medicini tušt se koristi za poboljšanje imuniteta i cirkulacije, za jačanje srca, kao i za snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Takođe, tušt može pomoći i kod zarastanja rana, sprečavanja glavobolje i migrene. Jača kosti, potpomaže razvoju dece, a delotvoran je i kod problema sa štitnom žlezdom.

Foto: Piksabej

Kako se uzgaja tušt?

Tušt je veoma otporna i zahvalna biljka, koja može da raste pod raznim okolnostima. Najviše mu odgovaraju dobro osunčana mesta sa zemljištem u kojem će biti dobra drenaža.

Odlično će napredovati i tokom vrelih letnjih dana, a preživeće i sušu. Ne zahteva preteranu negu nakon sadnje. Dovoljno je samo povremeno zalivanje, i redovno rezanje precvetalih delova.

Pročitajte još: STRELICIJA ili "RAJSKA PTICA": Jedan od najlepših cvetova na svetu

Idealan period za sadnju tušta je proleće. Nakon četiri do šest nedelja dostići će svoju zrelost,  a prvi cvetovi pojaviće se već u julu, i cvetaće do septembra.

Imajući na umu da se tušt često može naći i pored puta, savetuje se da takvu biljku ne presađujete u kućnu baštu, jer je koren najverovatnije kontaminiran izduvnim gasovima.

Stoga se preporukuje da se seme tušta kupi u semenarnici ili poljoprivednoj apoteci.

Zbog svoje prirode, tušt je veoma jak i izdržljiv "konkurent" - lako se razmnožava i potiskuje druge biljne vrste, tako da ga ne treba saditi pored ukrasnog cveća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.