Oglas
· · Komentari: 1
Sedma umetnost

Jedan automobil je "glumio" u filmovima od Limijera do Spilberga, a u njemu je snimljena i LJUBAVNA SCENA IZ TITANIKA (Foto/Video)

Zapažene "uloge" ostvario je i u "Titaniku", "Posetiocima", nekoliko filmova iz serijala o "Džemsu Bondu", "Indijana Džons i krstaški pohod"...

reno-naslovna.jpg
Foto:"Reno"
Oglas

Kompanija "Reno" se posebno diči "ulogama" koje su njeni automobili odigrali u mnoštvu filmova. Povezanost "Renoa" i filmske industrije verovali ili ne, počela je još prilikom snimanja prvog filma braće Limijer!

Naime, braća Limijer su patentirali 1895. prvi kinematograf, a kao lokaciju za svoj filmski studio odabrali su Bulonj-Bilankur koji se nalazi nedaleko od ostrva Segvin, mesta na kojem će "Reno" otvoriti svoje prve fabrike. Tako je Luj Reno je koristio bioskop za promociju svojih izuma još od kada je 1899. osnovao kompaniju "Reno". Te godine su braća Limijer sa njim snimila kratki film u kojem sedi za upravljačem prvog modela "Renoa" legendarnim "Tipom A". Reč je o vozilu koje je Luj Reno lično dizajnirao.

"Reno tip A" (Foto:"Reno")

Time je započet poseban odnos "Renoa" i sedme umetnosti. Vozila sa oznakom ove kompanije i danas se pojavljuju u četrdesetak filmova godišnje.

"Reno" svake godine podržava filmske festivale širom sveta tako što prevozi zvezde do najlepših crvenih tepiha. Od onog u Kanu do Festivala američkog filma u Dovilu.

Pročitajte još: Bio je jedan od najomiljenijih automobila bivše SFRJ, više se ne proizvodi, ali je dalje na našim putevima (Foto/Video)

Automobili ovog brenda nisu doduše dobili "Oskara" za svoje uloge, ali neke zaslužuju da budu zabeležene u istoriji auto-industrije, ali i kinematografije.

Proslavljeni Džejms kameron je 1997. snimio "Titanik".

Ovaj putnički brod je prilikom svoje prekookeanske plovidbe 1912. prevozio razne predmete, a među njima je bio i automobil "reno tip CB". NJegov vlasnik je bio Vilijam Ernest Karter, putnik prve klase (i jedan od preživelih), koji je hteo da vrati vozilo u Sjedinjene Američke Države. U tom automobilu iz 1910. su Leonardo Di Kaprio i Kejt Vinslet snimili ljubavnu scenu.

"Reno CB" (Foto:"Reno")

I Stiven Spilberg je u svom ostvarenju ""Indijana Džons i poslednji krstaški pohod" iz 1989. koristio "reno NN", model koji je između 1924. i 1929. prodat u 150.000 primeraka. Verzija "torpedo" iz 1928. sa Harisonom FOrdom se u filmu suprostavila, ni manje ni više nego tenku!

"Reno NN" (Foto:"Reno")

Sećate li se scene iz filma "Pogled na ubistvo" (režija Džon Glen,1985.), iz serijala o Džemsu Bondu, kada Rodžer Mur, kod Ajfelovog tornja uleće u "reno 11" pa kreće u bezglavu jurnjavu obalama Sene kada naleće na prepreku, ostaje bez krova, da bi zatim prepolovio taj "kabriolet" i nastavio da vozi?

Ostaće zabeleženo i da je poslednji put kada je Šon Koneri glumio Džemsa Bonda ("Nikad ne reci nikad" iz 1983) zapaženu rolu imao i "reno 5 turbo".

Legendarni Žak Tati 1949. u filmu "Praznični dan" koristi "reno nervastelu" koja zatim postaje hit na tržištu. I nezaboravni "Žandari iz Sen Tropea" sa nenadmašnim Luj De Finom koriste plavi "reno kombi - estafet".

Pročitajte još: Džej ima 286 vozila, a jedno košta preko 10 miliona dolara! Tu je i KOLEKCIJA koju nema nijedna druga garaža na svetu! (Foto/Video)

Izuzetni "reno 8 gordini", za čijim je upravljačem je bio Lino Ventura, zabrujao je i u filmu "Nemojmo se ljutiti" iz 1966. Tati je 1971. snimio "Prometnu gužvu" , film u kojem pratimo pustolovine gospodina Hulota, pariškog dizajnera koji preobrazi "reno 4L" u neobično vozilo za kampovanje, opremljeno neverovatnim napravama i opremom.

"Reno tvozi" (Foto:"Reno")

Ne može se govoriti o "Renou" na filmu, a da se pritom ne spomenu "Posetiovi" ("Les Visiteurs", 1993.) i poštansko vozilo "reno F4" kojeg Žan reno i s Kristijan Klavije uspevaju da "savladaju" mačem i topuzom...

"Renoovi" automobili su bili na ođavnim špicama i "Nedodirljivih", "Gotovo savršen", do "Igrača broj 1" Sivena Spilberga u kome se prizori posapokaliptičnog sveta upotpuwuju sa nekoliko modela "tvizi".     

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas