Oglas
· · Komentari: 0
DOMAĆI RECEPTI

Vreme je za ZIMNICU: Kiseli krastavčići po receptu naših baka (RECEPT)

Sada je pravo vreme da krenete u nabavku sastojaka za zimnicu.

1632941102_Depositphotos_19675403_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Iako će prvi argument velikog broja domaćica biti da je mnogo jednostavnije kupiti teglu kiselih krastavčića u marketu, domaći kiseli krastavčići bez ikakvih konzervanaca neprevazđeni su kada je ukus, ali i zdravlje u pitanju.

Pročitajte još: Dve VEŽBE disanja zbog kojih ćete reći NE cigarama

Donosimo vam tradicionalni recept za pripremu ove zimnice. Naliv po ovom receptu je dovoljan za 5 kilograma krastavaca kornišona, a proces dok se kisele traje minimalno 6 nedelja. Temperatura skladištenja ne sme biti previsoka kako se krastavci ne bi prebrzo ukiselili. Preporučuje se temperatura od 12 do 18 stepeni. 

Pročitajte još: Otkrijte NAJMOĆNIJU osobinu koju posedujete: Da li ste prvo uočili TIGRA ili DRVEĆE?

Sastojci za pripremu kornišona:

  • 5 kilograma krastavaca kornišona
  • 3 litra vode
  • 1.5 litara sirćeta (10% sirćetne kiseline)
  • 120 grama šećera
  • 130 grama soli
  • grančica mirođije (po želji)

Priprema:

Krastavce operite, iščetkajte četkicom i osušite. Prokuvajte vodu sa sirćetom i vruću tečost sipajte u drugi lonac preko krastavaca, pa ih ostavite da stoje 3 do 4 sata.

Krastavce izvadite iz tečnosti i slažite na gusto u tegle koje ste prethodno sterilisali.

Pročitajte još: Sedam zanimljivih ŽENSKIH imena koja su izvedena od BILJAKA

Ponovno prokuvajte sirće sa šećerom i soli pa vruću tečnost sipajte u tegle. Imajte na umu da naliv treba biti 3 do 5 centimetara iznad povrća kako bi se dobro ukiselilo. Ako vam krastavci “plivaju” na vrhu, podložni su kvarenju i potrebno ih je plastičnim štitnicima pritisnuti prema dole.

Pročitajte još: Udobno i moderno: Razbijte jesenju monotoniju otkačenim HELANKAMA koje su apsolutni HIT (FOTO)

Kako biste dodatno zaštitili krastavce od kvarenja u svaku teglu dodajte grančicu mirođije. Pokrijte tegle tanjirićima za kafu i ostavite ih tako pokrivene da stoje 24 sata. Ako krastavci upiju tečnost dodajte tečnost od sirćeta koju ste kuvali.

Tegle pre zatvaranja poklopcem prekrijte celofan kako vam kiselina ne bi nagrizla limene poklopce.
Ostavite ih na tamno i suvo mesto.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas