· · Komentari: 0
šećer

Voće sa najviše šećera: Ukoliko ste na dijeti obratite pažnju

Voće nudi organizmu potrebne nutrijente i minerale, ali se i razlikuje po količini šećera koji sadrži.

1624016789_raspberries-2023404_1280.jpg
Foto: Pixabay

Retko ko može da se zaustavi na jednoj šačici trešanja, ali baš to je limit ako želite da održite telesnu težinu.

Ako želite da održite telesnu težinu ili ste na dijeti, dobro je znati koje voće je dobro izbegavati.

Mango i šećer

Jedan mango sadrži oko 45 grama šećera, pa nije najbolji izbor za one na dijeti. Ako vam je mango omiljeno voće, a na dijeti ste, pojedite samo krišku ili dve.

Pročitajte još: Smršajte je 4 kg za 5 dana pomoću biljke koju svi imamo kod kuće

Grožđe i šećer

Samo šaka grožđa sadrži oko 23 grama šećera, a to je jako puno za te male bobice koje se lako jedu. Manje ćete ga pojesti ako ih presečete na pola i stavite u zamrzivač, ali će tako sigurno poslužiti kao prava letnja poslastica koja se žvače nešto duže…

Trešnje i šećer

Malo je onih koji trešnje ne vole, ali na žalost sadrže i puno šećera pa će samo mala porcija pružiti i do 18 grama šećera. Naravno, najbolje je pojesti male količine, mada znamo koliko je to teško…

Kruške i šećer

Jedna manja kruška sadrži oko 17 g šećera, pa ako pokušavate da izgubite višak kilograma, nemojte pojesti celu. Nekoliko kockica dodajte jogurtu ili voćnom soku, a možete je dodati i salatama.

Lubenica i šećer

Jedna kriška lubenice može da sadrži i do 17 g šećera, ali ona i sadrži elektrolite koji su organizmu potrebni kako bi se oporavio nakon sunčanja. Jedite lubenicu, samo u umerenim količinama.

Pročitajte još: SLATKI krompir: Savršen odabir za lagani obrok i tokom dijete (FOTO/RECEPT)

Smokve i šećer

Dvije manje smokve sadrže oko 16 g šećera, pa će vam biti dovoljno nekoliko kriški ove poslastice ako ste na dijeti. Dodajte ih doručku ili salatama.

Banane i šećer

Jedna manja banana sadrži oko 14 g šećera, ako je to previše za vaše potrebe, pola banane možete dodati obroku, jogurtu ili salatama.

Koje voće sadrži manje šećera?

Avokado i šećer

Ako volite avokado, imate sreće jer jedan ceo sadrži samo 1,33 g šećera. Možete ga jesti kao dodatak salati, sendvičima pa čak i voćnim salatama. Ali, iako ima malo šećera, sadrži puno kalorija, pa i nije najbolji odabir da ga jedete svakog dana.

Maline i šećer

Maline su bogate vlaknima i jedna mala porcija sadrži oko 8 grama, a isto tako samo 5 g šećera. Vlakna pomažu probavi, a i držaće vas sitim bez da ste uneli puno kalorija.

Dinja i šećer

Niko ne bi pomislio da ova slatka namirnica ima tako malo šećera, pa se tako u jednoj kriški nalazi samo 5 grama šećera - i samo 23 kalorije. Dodajte je slatkim i slanim obrocima.

Pročitajte još: DIJETE POZNATIH: Da li znate koja svetska zvezda udiše ulje od grejfruta, a koja jede kockice od leda?

Jagode i šećer

Jedna veća porcija jagoda sadrži samo 7 g šećera, a možete ih jesti na koji god način poželite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.