· · Komentara: 1

Dok pržite meso iz njega IZLAZI NEŠTO BELO? Da li je to OPASNO i kako da ga se rešite

Mnogi se iznenade kada tokom prženja mesa u tiganju vide belu tečnost koja izlazi iz njega. Evo o čemu je reč!

1625576395_belo.JPG
Foto: Printscreen Youtube/ Video kuvar

Svi želimo savršenu šniclu ili ribu iz tiganja, sa hrskavom koricom i sočnim, sjajnim mesom iznutra.

Ali ponekad kada pržite meso, bilo sveže ili prethodno odmrznuto, videćete belu supstancu koja izlazi iz njega i nikako da "nestane". Neće ispariti a može da zagori.

O čemu je reč?

Ovaj problem primetićete ako pržite svinjske krmenadle, govedinu, ponekad čak i pileće belo meso, a ljubitelji ribe znaju da je praktično nezaobilazan ako u tiganju, ili čak u rerni, pripremate lososa. Ako kod kuće imate i izbirljive klince, neće biti baš oduševljeni kada vide belu, skoro želatinastu smesu na tanjiru.

U pitanju je albumin - protein

Nutricionisti kažu da je u pitanju albumin, protein koji se nalazi prirodno u mesu a svojevremeno je smatran važnim i za ljudsku ishranu.

Međutim, od sedamdesetih godina do danas, urađeno je više istraživanja koja su pokazala da albumin u krvi nije toliko važan parametar po kojem se određuje da li neko unosi dovoljno hranljivih materija.

Albumin će u krvi biti snižen ukoliko imamo problem s jetrom, srcem ili traumom kao što je povreda ili nedavna operacija. Tu će test krvi pokazati da li je neophodno unositi ga dodatno.

Ako nemate takav zdravstveni problem, "višak" albumina vam nije potreban, ali nije opasno ako ga unesete.

Načini kako ga ukloniti

Kuvari kažu da postoji nekoliko načina da uklonite ovaj protein. Meso ili ribu pustite da se zagreju na sobnoj temperaturi, nemojte ih pržiti direktno iz frižidera. Dobro ih osušite ubrusom pre prženja, i nemojte pržiti na prejakoj temperaturi, tako on neće izaći iz mesa ili ribe.

Dakle, postoje načini da smanjite izbacivanje ovog proteina tokom pripreme hrane. Nije opasan, ali vam nije ni neophodan pa ga kuvari uglavnom samo uklone špatulom dok prže meso.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.