Oglas
· · Komentari: 0

JAFA KOLAČ: Sve generacije obožavaju ovu poslasticu, jeftina i brza a spremna za čas

Svi volimo jafa keks, a evo prilike da napravite i kolač.

1709978628_392818_kolac-jugoslavija_f.jpg
Foto: Printskrin/Youtube
Oglas

Potrebno:

 Za piškotu:

  • 24 kašike šećera,
  • 24 kašike mleka,
  • 24 kašike brašna,
  • 3 jajeta,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 5 kašika ulja.

Za fil:

  • 2 dl vode,
  • 200 gr šećera,
  • 3 kašike pekmeza od kajsije,
  • 1 smrznuta narendana pomorandža (a može i cela pomorandža samlevena u super secku ili samlevena u mašini sa meso).

Za glazuru:

  • 100 gr čokolade za kuvanje,
  • 4 kašike mleka,
  • 4 kašike šećera,
  • 2 kašike ulja.

Priprema:

U dublju posudu staviti šečer, mleko, jaja, ulje i izmešati varjačom.

U masu dodati brašno i prašak za pecivo  i umutiti mikserom.
Dobijenu masu sipati u veliku tepsiju koja je namašćena i posuta brašnom ili u koju je stavljen pek papir.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta a potom smanjiti temparaturu na 180 stepeni i peći još oko 20 stepeni odnosno da kora porumeni.
Izvaditi koru i ostaviti da se ohladi.
Kada se kora ohladi, okolo, sa sve četiri strane iseći ivice oko piškote, tako da ostane dve trećine kore na koju se stavlja fil.
Odsečene ivice kore  će se iskoristiti za fil.

Priprema fila:

U veću šerpu stavidi vodu, šećer i ušpinovati i dodati rendanu pomorandžu i pekmez od kajsije  pa još  malo kuvati. Dobijenu masu skinuti sa ringle i dodati izmrvljene ivice od piškote i dobro izmešati da se dobije ujednačena masa tj. fil.

Na poslužavnik staviti piškotu i preko piškote rasporediti vruć fil.

Pripremiti glazuru tako što se u šerpicu stavi izlomljena čokolada, mleko, šećer i ulje i stavi da se otopi uz stalno mešenje. Glazuru staviti preko fila i ostaviti da se ohladi.

(Trpeza)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas