· · Number of comments: 0

Pun ukus domaće kafe: Jedna stvar je bitna da biste dobili pun ukus, a niko je ne primenjuje

Turska kafa smatra se omiljenim napitkom. Proces pripreme veoma utiče na njen ukus i na užitak, te je veoma važno ispoštovati ceo postupak

1669987100_turska-kafa.jpg
Foto: Shutterstock

Napitak koji je nezaobilazni deo kako jutarnje tako i dnevne rutine većine ljudi, jeste kafa. Postoji bezbroj vrsta kao što su espreso, makijato, kapućino, nes.

Pročitajte još: Recept za PIHTIJE sa JUGA SRBIJE: Tradicionalni srpski delikates

Ipak, najaktuelnija, a moglo bi se reći i omiljena jeste turska ili domaća kafa. Postoje razni načini za pripremu turke kafe, od kojih u velikoj meri zavisi i njen ukus.

Kada je reč o originalnoj recepturi pripreme ove kafe, postoji poseban proces koji treba ispoštovati da bi se dobio pravi užitak tokom ispijanja. Prema tom receptu kafa se priprema u džezvama karakterističnog oblika čiji je donji deo širi od gornjeg.

Originalna džezva izrađena je od bakra, dok joj je unutrašnjost kalaisana.

Sastojci za dve šoljice kafe:

10 g (dve pune kašičice) sitno mlevene kafe

2 dl vode

šećer (po želji)

Priprema:

Džezvu sa vodom staviti na vatru da provri, zatim je skloniti sa vatre i dodati šećer (ukoliko pijete sa šećerom). Nakon toga sipati dve pune kašičice kafe pa promešati i vratiti na vatru da ponovo provri. Kada se pena podigne do vrha džezve skinuti je sa vatre na kratko, pa još jednom vratiti. Sipati nekoliko kapi hladne vode, skinuti sa vatre i ostaviti oko 30 sekundi da se slegne.

Pročitajte još: Centar svake slavske trpeze: POSNA MIMOZA SALATA

Serviranje kafe obavlja se po principu da se u svaku šoljicu pre sipanja stavi po jedna kašikica pene koja se uzima sa vrha džezve, a zatim se ravnomerno u svaku dolije ostatak kafe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.