Oglas
· · Komentari: 0

TRIK ZA NAJBOLJU TURSKU KAFU: Pripremite je na sledeći način i uživajte u savršenom ukusu

Evo koliko tačno vode i kafe ide za najbolji ukus

1734343484_shutterstock_129339416.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Iako zvuči jednostavno, ukusnu tursku kafu nije nimalo lako pripremiti. Zaljubljenica u kulinarstvo je na svom blogu otkrila male tajne koje će vašu kafu učiniti mirisnijom i ukusnijom, a aromu nezaboravnom.

“LJubav prema kafi sam nasledila od majke”, piše blogerka Ajsegul na blogu Foolproofliving. Za nju je šoljica turske kafe svakodnevni ritual kroz koji je obavezan sa prijateljima i članovima porodice.

U Turskoj, kada dođete nekome u posetu, prvo pitanje nije da li pijete kafu, nego kakvu želite. Misli se na količinu šećera, a očekivani odgovori su: bez šećera, vrlo malo šećera što obično znači jednu do dve čajne kašičice ili slatku što podrazumeva tri do četiri kašičice. Kad ste izrazili svoje želje, odgovornost domaćina je da pripremi upravo takvu kafu.

Šta vam je sve potrebno:

hladna voda
turska kafa: razlika između turske i bilo koje druge mlevene kafe je u tome što je turska finije mlevena (lako uz mlin za kafu mešavinu možete da pripremite i sami, danas se može kupiti već gotova svim radnjama)
bakarna džezva
šoljice za kafu
šećer

Kako skuvati kafu

Za kuvanje kafe ne treba vam neka posebna veština sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.

Voda: uvek koristite hladnu vodu, a za tačnu količinu potrebne kafe odmerite broj šoljica za kafu. Kada je u pitanju količina vode prema turskoj kafi, moje pravilo je jedna i po “šoljica” vode po šoljici. Pritom je šoljica ona u kojoj ćete kafu poslužiti, a ne uobičajena merna šoljica, navodi Ajsegul .

Kafa i šećer: Za svaku šoljicu kafu treba vam čajna kašičica mlevene kafe. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. Ali ako neko od vaših gostiju ne voli slatku kafu, skuvajte je bez šećera i prelijte u šoljicu, a u ostatku kafe u džezvi dodajte šećer za druge goste i promešajte.

Dakle, postavili ste džezvu sa hladnom vodom na srednje jaku vatru i kad provri dodali ste kafu. Pričekajte da se smesa podigne. To će potrajati nekoliko minuta, pa dobro pripazite. Kako se kafa zagreva, na vrhu se stvara tamna pena. Običaj je tursku kafu servirati s penom na vrhu. Zato pre nego što voda ponovo proključa, čajnom kašičicom deo te pene prebacite pojedinačno u svaku šoljicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kafa zakipi, prelijte tečnošću do pola šoljice preko pene koju ste već ranije stavili. Zatim džezvu vratite na vatru i zakuvajte ostatak kafe još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šoljice do vrha.

Kako poslužiti kafu

Kafu uvek poslužujemo s hladnom vodom jer na taj način omogućujemo gostu da vodom pročisti nepce pre ispijanja prvog gutljaja kako bi mogao uživati u aromi kafe.

(BlicŽena)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas