Oglas
· · Komentari: 0

PUSLICA TORTA: Starinska poslastica sa kojom nema greške (RECEPT)

Obradujte ukućane fantastičnom tortom

1695293237_shutterstock_523310653.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Potrebno je za koru:

- 160 g brašna

- 50 g šećera

- 1/2 kašičice soli

- 150 g putera sobne temperature

Za fil:

- 4 žumanceta

- 250 g šećera

- 40 g gustina

- 1/2 kašičice soli

- 120 ml ceđenog soka od limuna

- 45 g putera sobne temperature

Za šam:

- 340 g šećera

- 6 belanaca

- 2 kapi soka od limuna

U većoj činiji pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte otopljeni puter i mutite mikserom, srednjom brzinom, dok ne dobijete ujednačeno testo. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga stavite u okrugli pleh za tortu ili tart i pritisnite da se formira lep oblik kore. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25-30 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite koru da se potpuno ohladi dok pripremate fil.

Mikserom penasto umutite žumanca, dodajte 100 g šećera i mutite dok se lepo ne sjedini. U šerpi pomešajte so, gustin i preostali šećer, pa dodajte 360 ml vode i stavite na šporet da se greje, uz stalno mešanje. Kad proključa, kuvajte još minut, mešajući sve vreme. Ostavite da se malčice ohladi, pa polako sipajte umućena žumanca sa šećerom, uz stalno mešanje. Vratite na šporet. Kuvajte još tridesetak sekundi od trenutka ključanja, stalno mešajući. Kad se ohladi dodajte sok od limuna i puter, kratko mutite mikserom da dobijete ujednačenu smesu, pa ravnomerno sipajte preko ohlađene kore. Stavite u frižider na sat vremena. U međuvremenu umutite mikserom belanca i šećer dok ne dobijete čvrst sneg, dodajte dve kapi limuna i miksajte još malo. Šamom od belanaca filujte tortu, pa stavite u zagrejanu rernu na 110 stepeni i sušite oko sat i po vremena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas