Oglas
· · Komentari: 0

RUM TORTA: Sočna, ukusna, za sve ljubitelje ove arome- idealna poslastica (RECEPT)

Predlog za slatkiš tokom predstojećih praznika, retki su oni koje ostavi ravnodušnim

1672755109_shutterstock_129616160-Rum-torta.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

KORA:

3 jaja
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 kašike brašna
1/2 kašičice praška za pecivo

KORA U BOJI:
7 jaja
7 kašika šećera
7 kašika brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
par kapi crvene kolačarske boje
2 kašike kakaa

FIL:

250g šećera
250ml crnog čaja
2 kašike džema (šipak, kajsija ili slično)
70ml ruma
90g putera

GLAZURA:
200g prah šećera
1 kašika soka od limuna
3 kašike vrele vode
par kapi crvene kolačarske boje

Pročitajte još: Uvijača sa sirom za početnike: Jednostavan i ukusan recept

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: ZDRAVE PALAČINKE: Od samo 2 sastojka napravite poslasticu ili ceo doručak (RECEPT)

PRIPREMA

Kora: umutiti belanca u čvrst sneg, potom dodati žumanca, zatim šećer i vanilin šećer, i na kraju umešati brašno izmešano sa praškom za pecivo. Smesu izručiti u pleh 37x25cm, postavljen papirom za pečenje, i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-13 minuta, pazeći da ne potamni. Ispečenu koru ohladiti i seći na dva dela.
Kora u boji: penasto umutiti jaja i šećer, postom dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo, i umešati špatulom. Podeliti na dva dela: u prvi deo dodati par kapi crvene boje, a u drugi deo dodati kakao i izmešati. U isti pleh (dimenzije 37x25cm postavljen papirom za pečenje) izručiti na jednu stranu roze, a na drugu stranu tamnu smesu, ovlaš poravnati kako se ne bi mnogo izmešali, pa peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Ispečenu koru prohladiti, pa iseći na kockice od 2cm.

Za fil- prokuvati šećer sa vodom, pa dodati kesicu crnog čaja (ili sipati rinfuz, pa posle procediti). Preliti čaj preko kockica šarenog testa, dodati džem, rum i puter i mešati, najbolje rukama, pazeći da se ne napravi homogena smesa, već da se vidi razlika u bojama.
Filovanje: staviti polovinu testa, preko toga oblikovati smesu za fil, pa odozgo staviti drugu polovinu testa. Prekriti papirom za pečenje i staviti neku knjigu ili tacnu, kako bi se slojevi spojili, a torta poravnala. Ohladiti.

Za glazuru- izmešati prah šećer, sok od limuna i par kapi crvene boje, pa dodavati vrelu vodu dok se ne formira glatka smesa. Preliti preko ohlađene torte. Ostaviti dodatno u frižideru, najbolje da prenoći.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas