Предлог за слаткиш током предстојећих празника, ретки су они које остави равнодушним
КОРА:
3 јаја
3 кашике шећера
1 ванилин шећер
3 кашике брашна
1/2 кашичице прашка за пециво
КОРА У БОЈИ:
7 јаја
7 кашика шећера
7 кашика брашна
1/2 кашичице прашка за пециво
пар капи црвене колачарске боје
2 кашике какаа
ФИЛ:
250г шећера
250мл црног чаја
2 кашике џема (шипак, кајсија или слично)
70мл рума
90г путера
ГЛАЗУРА:
200г прах шећера
1 кашика сока од лимуна
3 кашике вреле воде
пар капи црвене колачарске боје
Прочитајте још: Увијача са сиром за почетнике: Једноставан и укусан рецепт
Фото: Схуттерстоцк
Прочитајте још: ЗДРАВЕ ПАЛАЧИНКЕ: Од само 2 састојка направите посластицу или цео доручак (РЕЦЕПТ)
ПРИПРЕМА
Кора: умутити беланца у чврст снег, потом додати жуманца, затим шећер и ванилин шећер, и на крају умешати брашно измешано са прашком за пециво. Смесу изручити у плех 37x25цм, постављен папиром за печење, и пећи у унапред загрејаној рерни на 180 степени 12-13 минута, пазећи да не потамни. Испечену кору охладити и сећи на два дела.
Кора у боји: пенасто умутити јаја и шећер, постом додати брашно измешано са прашком за пециво, и умешати шпатулом. Поделити на два дела: у први део додати пар капи црвене боје, а у други део додати какао и измешати. У исти плех (димензије 37x25цм постављен папиром за печење) изручити на једну страну розе, а на другу страну тамну смесу, овлаш поравнати како се не би много измешали, па пећи у унапред загрејаној рерни на 180 степени 15 минута. Испечену кору прохладити, па исећи на коцкице од 2цм.
За фил- прокувати шећер са водом, па додати кесицу црног чаја (или сипати ринфуз, па после процедити). Прелити чај преко коцкица шареног теста, додати џем, рум и путер и мешати, најбоље рукама, пазећи да се не направи хомогена смеса, већ да се види разлика у бојама.
Филовање: ставити половину теста, преко тога обликовати смесу за фил, па одозго ставити другу половину теста. Прекрити папиром за печење и ставити неку књигу или тацну, како би се слојеви спојили, а торта поравнала. Охладити.
За глазуру- измешати прах шећер, сок од лимуна и пар капи црвене боје, па додавати врелу воду док се не формира глатка смеса. Прелити преко охлађене торте. Оставити додатно у фрижидеру, најбоље да преноћи.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ