Napravite bele trougliće sa brusnicama i iznenadite goste za ovaj Mitrovdan.
Mitrovdan je vreme kada se slavski sto puni ne samo tradicionalnim jelima, već i posebnim kolačima koji će oduševiti sve ukućane i goste. Ako tražite jednostavan, brz i ukusan desert, ovi beli trouglići sa brusnicama su pravi izbor. Bez pečenja, sa hrskavom belom čokoladom i osvežavajućim brusnicama, savršeno se uklapaju u slavsku trpezu, a možete ih i dekorisati po svom ukusu.
Sastojci:
Za koru:
400 g mlevenog keksa
200 g putera (ili margarina)
1 konzerva (oko 395 g) kondenzovanog mleka
2 štangle bele čokolade
100 g kokosovog brašna
100 g suvih brusnica (može se zameniti suvim voćem po želji: kajsije, grožđe, miks voća)
Za preliv:
100 g bele čokolade
po izboru maline, šarene mrvice, seckani pistaći itd.
Priprema:
1. korak: Usitnite keks
Keks stavite u seckalicu ili kesu i izgnječite valjkom dok ne dobijete fine mrvice.
2. korak: Pripremite čokoladnu smesu
U šerpi na laganoj vatri istopite puter, kondenzovano mleko i belu čokoladu, stalno mešajući da se ne zalepi ili zagori.
3. korak: Spojite sastojke
U veliku posudu stavite mleveni keks, kokos i brusnice. Prelijte toplom smesom i dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Zamena za kokos?
Ako ne vi ili vaši gosti ne volite kokos, zamenite ga sa istom količinom mlevenog keksa.
4. korak: Obložite kalup
Kalup obložite papirom za pečenje, prenesite smesu u njega i ravnomerno rasporedite, lagano pritiskajući ka dnu.
5. korak: Dodajte preliv
Istopite belu čokoladu i premažite preko smese. Za dekorciju možete pomešati malu količinu bele čokolade sa malinama i praviti linije ili krugove po vrhu koristeći čačkalicu. Druga opcija je da po čokoladi pospete šarene mrvice ili seckane pistaće.
6. korak: Hlađenje
Ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći dok se dobro ne stegne.
7. korak: Sečenje i posluživanje
Izvadite iz kalupa, uklonite papir i secite na trougliće ili štanglice.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU