· · Number of comments: 0
MIRIS DETINJSTVA

Sirup od višnja je RECEPT NEDELJE: Pravi se brzo i lako, a uvek imate ČAŠU ZDRAVLJA u kući

Da li i vas sirup od višanja asocira na detinjstvo?

1626154919_visnja.JPG
Foto: Printscreen Youtube/ Bokina kuhinja

Nekada je bio obavezan deo zimnice i pravio se baš u velikim količinama… Evo recepta po kom mi pravimo sirup od višanja.

Sirup od višanja, sastojci:

2 kg očišćenih višanja
1 kg šećera
500 ml vode
10 g limuntusa*

Sirup od višanja, priprema:

Sjedinite višnje i šećer i dobro izgnječite.

Sipajte vodu, izmešajte i ostavite u frižideru par sati.

Ocedite sok, a višnje dobro iscedite (kako biste dobili što više soka).

Po ukusu dodajte limuntus, u zavisnosti koliko su višnje kisele.

Sirup od višanja možete sipati u plastične flaše i čuvati u zamrzivaču ili sipati u staklene i pasterizovati.

Postoji i treći način čuvanja, a to je upotreba konzervansa bez zamrzavanja i pasterizacije.

Od ove količine se dobija cca 2 l sirupa.

Napomene:

Ovo je sirup sa jačim ukusom višanja, a ukoliko volite blaži ukus, povećajte količinu šečera.

Za sirup/sok od višanja je poželjno koristiti kiselije višnje.

Sirup od višanja, sastojci:

  • 2 kg očišćenih višanja
  • 1 kg šećera
  • 500 ml vode
  • 10 g limuntusa

Sirup od višanja, priprema:

Sjedinite višnje i šećer i dobro izgnječite.

Sipajte vodu, izmešajte i ostavite u frižideru par sati.

Ocedite sok, a višnje dobro iscedite (kako biste dobili što više soka).

Po ukusu dodajte limuntus, u zavisnosti koliko su višnje kisele.

Sirup od višanja možete sipati u plastične flaše i čuvati u zamrzivaču ili sipati u staklene i pasterizovati.

Postoji i treći način čuvanja, a to je upotreba konzervansa bez zamrzavanja i pasterizacije.

Od ove količine se dobija se 2 l sirupa.

Napomene:

Ovo je sirup sa jačim ukusom višanja, a ukoliko volite blaži ukus, povećajte količinu šečera.

Za sirup/sok od višanja je poželjno koristiti kiselije višnje.

Ukoliko vam je komplikovano da čistite višnje, možete ih izgnječiti sa košticama.

Ali kada koristite višnje očišćene od koštica, ostatak možete iskoristiti npr. za kolače.

Umesto limuntusa možete koristiti vitamin C.

Ukoliko želite da sačuvate samo sok od višanja, dobro iscedite višnje, dobijen sok sipajte u plastične flaše i zamrznite.

Nakon odmrzavanja ga možete zasladiti medom i razblažiti po ukusu.

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.