· · Komentari: 0
SAVET

Koji je rok trajanja začina: Samo je BIBER večan!

Sigurno mislite da začini traju večno?

1630931922_zaciniDepozit.png
Foto: Depozitfoto

Kada pripremamo neko jelo uglavnom se zapitamo da li imamo odgovarajući začin za njega, ali nikada, baš nikada, da li je on i dalje upotrebljiv.

Pročitajte još: Predlog za romantičnu večeru: Čokoladni mus je "lek za dušu" (RECEPT)

Uostalom, prisetite se - kada posežete za kesicom cimeta, ruzmarina ili origana, teško da razmišljate o tome kada ste je otvorili. Važno vam je samo da je ona tu i da recept neće morati da pretrpi prinudne izmene.

Začine čuvajte godinu dana

Stručnjaci, međutim, tvrde da i začini imaju rok trajanja i savetuju da ih ne držimo na policama duže od godinu dana. To naročito važi za mlevene, dok, na primer, štapići cimeta ili zvezdasti anis mogu da traju znatno duže, jer njihova unutrašnjost nije izložena kiseoniku koji s vremenom menja i ukus i miris začina.

Začine čuvajte na tamnom mestu.

Začine je najbolje čuvati na suvom i tamnom mestu, u hermetički zatvorenim posudama. Naravno, ako i upotrebite neki koji je dugo stajao to neće naškoditi vašem stomaku, ali vaše čulo mirisa i ukusa neće potpuno uživati.

Neograničen rok trajanja

Neograničen rok trajanja ima vanila, a najduže će vam potrajati začini u izvornom obliku, dakle nemleveni (karanfilić, biber u zrnu) - čak četiri godine.

Pročitajte još: Svi je volimo: Paradajz čorba puna vitamina (RECEPT)

To važi i za semenke (s tim što bi mak i susam trebalo zameniti posle dve godine), kao i ekstrakte. Od 2 do 3 godine potrajaće mleveni začini (kurkuma, muskatni oraščić, cimet). Začinsko bilje (peršun, bosiljak...) najbolje je iskoristiti pre isteka treće godine.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.