· · Komentari: 0
NAPITAK

Napitak koji nas čini pametnijima: Kuvano vino ili topla čokolada?

Dokazano je.

1607515767_Depositphotos_55294087_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Prema jednom nedavno sprovedenom istraživanju, na kojem su radili naučinisti sa Univerziteta Birmingham, jedan omiljeni zimski napitak pozitivno deluje na moždanu funkciju.

Šta najviše volite da pijete zimi? Kuvano vino? Čaj? Jedan napitak trebali bi, tvrde naučnici, češće da pravimo kod kuće.

Pročitajte još: Dobre i loše strane SUVOG VOĆA: Omiljena zimska grickalica

Naime, osim što nas ovaj napitak čini inteligentnijima, fenomenalnog je ukusa! Reč je o toploj čokoladi. Naučnici tvrde da flavanoidi iza kakoa pozitivno deluju na naše moždane funkcije. Naučnici su za potrebe istraživanja obavili razne kognitivne testove. Radili su ih i pre i nakon što su ispitanici popili vruću čokoladu.

Pročitajte još: Sedam NAJVEĆIH ZABLUDA o maslinovom ulju

Naučnici su okrili da kakao bogat flavnoidima povećava nivo kiseonika u krvi, te su ispatinici bili u stanju da za 11 posto bolje reše komplekse, kognitivne zadatke. Međutim, ne sadrži samo vruća čokolada flavanoide. Sadrže ih i bobice, jabuke i zeleni čaj. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.