Oglas
· · Komentari: 0

Sedam grešaka zbog kojih kolači ne uspevaju uvek: Da li otvarate rernu za vreme pečenja?

Da li vam se dešavalo odustajete od pravljenja kolača ili torti, zato što vam ne uspevaju?

1672243653_shutterstock_1328062442.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Više ne morate da brinete o tome jer u nastavku teksta možete da pročitate koje su to česte greške koje domaćice prave, a zbog kojih poslastice ne uspevaju. Sada ćete uspeti da napravite kolače i torte toliko ukusne da će vas svi hvaliti.

Umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu i obrnuto

Prašak za pecivo napravljen je od sode bikarbone, ali njihova struktura i tekstura je sasvim različita, kao i učinak koji imaju u pojedinim receptima. Soda bikarbona proizvodi ugljen dioksid kada je pomešana s kiselim sastojcima poput čokolade, jogurta, kiselog mleka ili sirćeta, dok prašak za pecivo proizvodi ugljen dioksid kada se pomeša s vodom. Zato povedite računa kako je naznačeno u pripremi i koristite pravi sastojak.

Pročitajte još: Kako iseći ananas? Jednostavan TRIK koji olakšava život (VIDEO)

Ne uzbegavajte da prosejete suve sastojke

Kada u smesu dodajte brašno, prašak za pecivo ili bilo koji drugi suvi sastojak obavezno ga prosejte. Ovaj je korak važan jer prosejavanjem uklanjamo moguće grudvice u testu, dok npr. prosejavanje praška za pecivo osigurava da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

Ne otvarajte rernu za vreme pečenja

Otvaranjem rerne dolazi do puštanja toplote, koje uzrokuje propast kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, a otvaranjem rerne dolazi do ispuštanja toplog vazduha i onda smesa pada. Ovo pravilo posebno se odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

Predugo mešate testo

Ako koristite mikser kako bi sjedinili sastojke, vodite računa da ne preterate. Previše umućeno testo će stvoriti mehuriće vazduha i nakon pečenja će patišpanj ili kora splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno mućenje, dok druge sastojke treba promešati ručno.

Pročitajte još: SAČUVAJTE SITNIM KOLAČIMA SVEŽINU: Jednostavnim koracima učinićete da vaše omiljene poslastice duže ostanu sveže

Zaboravljate da protresete kalup

Kada izlijete smesu u kalup obavezno je protresite kako bi se poravnala. Mnogi izbegavaju ovaj korak, a posledica je površina kolača koja je nije ravna. Ovaj savet je vredan jer kada to uradite rešićete se mehurića vazduha koji sprečavaju da kolač splasne ili ostane sa rupom u sredini.

Belanca naglo dodajete u smesu

Greška koju mnogi prave u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača jeste naglo dodavanje umućenih belanaca u smesu.  Naime, na ovaj način belanca postaju vodenasta, gube penastu strukturu, zbog čega testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno i sveže. Belanca treba u smesu dodavati kašikom malo-pomalo na samom početku i potom nežno umešati ostatak.

Predugo ostavljate žumanca i šećer bez mućenja

Brojni recepti, posebno za torte ili kolače, započinju mućenjem žumanaca sa šećerom, ali ovo nije tako jednostavan korak, jer na samom startu možete da napravite grešku koja će kasnije upropastiti poslasticu. Kada umutite ova dva sastojka odmah dodajte sledeće, jer ako predugo ostavite smesu, šećer će se vezati za žumanca i stvoriti kristale koje je kasnije teško umutiti, a ni preostali sastojci se neće lepo vezati.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas