Oglas
· · Komentari: 0

SAČUVAJTE SITNIM KOLAČIMA SVEŽINU: Jednostavnim koracima učinićete da vaše omiljene poslastice duže ostanu sveže

Sledite uputstva, i sladićete se njima kao da ste ih tek napravili

1672062507_shutterstock_373364683-kolaci-sitni-text.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Poslednja stvar koju želite da se dogodi je da nakon što uložite vreme i trud u pravljenje kolačića, otkrijete da su se brzo stvrdnuli i osušili.

Srećom, ovo možete sprečite u samo nekoliko jednostavnih koraka.
Pre svega, kada ispečete kolačiće i izvadite ih iz rerne, obavezno im dajte dovoljno vremena da se ohlade, u onome u čemu su se pekli, pre nego što ih prebacite na rešetku za hlađenje.
Tek tada možete da ih servirate. Ako ih ne pustite da se potpuno ohlade, toplota koja zrači iz kolačića će stvoriti kondenzaciju u posudi u kojoj se nalaze, što će s vremenom uništiti njihovu teksturu, pa nećete poželeti da ih iznesete na trpezu.

Pročitajte još: Koliko zapravo SVINJSKO PEČENJE sme da stoji u FRIŽIDERU: Malo ko zna pravi ROK TRAJANJA

Foto: Shutterstock

Kada se kolačići potpuno ohlade, prebacite ih u prigodnu posudu koja se hermetički zatvara, kako bi sprečili ulazak spoljašnjeg vazduha i vlage (hrskavi kolačići ne podnose vlagu). Ako se ipak dogodi da poklopac dobro ne leže na kutiju, uđe malo vazduha i kolačići otvrdnu, ne bi bilo loše da ih prebacite u kesu, i na njih stavite komad hleba. Namirnica koju svi imamo u kući, učiniće da smekšaju! Može da pomogne i komad jabuke.
Ako su sitni kolači preliveni glazurom, obavezno stavite papir za pečenje između njih da se ne bi zalepili. Inače, suve sitne kolače i one koji su kremasti, ili sa glazurom, nikada ne treba zajedno da stavljate – već ih razvrstajte.

Pročitajte još: Recept za POSNU BAJADERU: Mnogima omiljeni sitni kolač

Na sobnoj temperaturi, tako obezbeđeni će ostati sveži pardana. U zamrzivaču možete duže da ih čuvate, tri-četiri meseca (čupavci, mafini), neke i šest meseci (vanilice, žerbo kocke, mimoza kocke, čoko keksiće) u kesi za zamrzavanje ili u kutiji, takođe sa hermetičkim poklopcem, koja trpi nisku temperaturu.

Foto: Shutterstock

Ako su vaši kolačići napravljeni s lisnatim testom, trebalo bi prvo da ih stavite na bar 30 minuta u frižider, kako bi se postepeno ohladili. Preskočite li ovaj veoma značajan korak, lako može da se dogodi da popucaju, ili se raspadnu kad poželite da ih izvadite iz zamrzivača.
Inače, postupak odleđivanja sitnih slavskih i prazničnih kolača , više je nego jednostavan: kad ih izvadite iz zamrzivača, ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi do sat vremena.

Izgledaće fantastično i imaće božanstven ukus – kao da ste ih tek napravili!

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas