Oglas
· · Komentari: 0
AGENCIJE

Drama oko turističkih agencija se nastavlja! Šta će biti sa VAUČERIMA I OSIGURANJEM, da li postoji RUPA U ZAKONU?!

Osiguravajuće kuće odbijaju da produže polise osiguranja poslovanja svim turističkim agencijama u Srbiji, a to znači da je sezona završena.

1601367662_koferi.jpg
Nema više grupnih putovanja Foto: Piksabej
Oglas

Polise osiguranja poslovanja traju do 1. oktobra, pa ukoliko osiguravači ne podlegnu pritisku više neće biti grupnih putovanja. U isto vreme osiguravači izdaju polise novoosnovanim turističkim agencijama.

Rupa u zakonu
Osiguravajuće kuće se uvek trude da pronađu "rupu u zakonu" pa tako može da se desi da osiguravač odbije da turistima isplati obeštećenje jer "sumnja da agencija nije radila po zakonu". Tada mora da se sačeka da nadležne službe utvrde kako je agencija radila.

Drama oko turističkih agencija se nastavlja - osiguravači su odbili da produže polise iako su u januaru već tražili da prodaju skuplje polise i agencije su to prihvatile. Agencije ne smeju da posluju bez polisa osiguranja, a to znači da od 1. oktobra više ne smeju da prodaju aranžmane.

Pročitajte još: EPSKO HIPI putovanje: Da li bi krenuli AUTOBUSOM na PUT od 70 dana?

Šta će se desiti sa već prodatim aranžmanima i vaučerima koje su turisti uzeli?

Turisti sa ugovorima treba da od osiguravajuće kuće traže novac.

- Svi sa ugovorom o uplaćenom aranžmanu treba da se upute u osiguravajuću kuću i traže obeštećenje, jer polise važe za sve prodate aranžmane do 1. oktobra - rekao je Aleksandar Seničić, direktor JUTA, gostujući na Prvoj TV.

A, oni koji su na odmoru?
Oni koji se odmaraju u Egiptu i Turskoj ne treba da brinu oko povratka sa destinacije.

Međutim, polisu treba aktivirati samo u slučaju da je agencija propala, otišla u stečaj ili bankrotirala. Ukoliko agencija nastavi sa radom treba očekivati da se problem sa polisama reši u narednom periodu i da se, eventualno, naredne sezone ode na odmor.

Pročitajte još: Potpuni HIT U SVETU: Ture u kojima otkrivaju KO IM JE DEDA plaćaju 8.000 evra, a dolazili su i u SRBIJU

Međutim, agencije koje će nastaviti da rade se već sada suočavaju sa problemom kako da narednog leta organizuju čarter let, za one koji su uplatili, ukoliko ne smeju da nastave da prodaju aranžmane? To bi značilo da ove putnike treba da prebace na redovne letove, a to je promena programa putovanja.

Isto je u Češkoj
Češke agencije će se sa istim problemom suočiti 1. novembra kada ističu njihove polise i ni njihovi osiguravači ne žele da ih produže.
Ako turisti sada tuže agencije - sigurno će bankrotirati.

Oni koji ne žele da putuju ni naredne godine mogu da sačekaju 2022. godinu i uzmu novac nazad. Međutim, ukoliko turisti počnu da tuže agencije tražeći svoj novac sada i odmah realno je očekivati da će mnoge od njih proglasiti bankrot o čemu možete pročitati OVDE. U tom slučaju se turisti obraćaju osiguravačima.

Odluka Grčke je bila politička, ne ekonomska.

Aleksandar Seničić smatra da je čitava sezona bila izuzetno teška i da je su granice sve vreme zatvarane i otvarane, a da je odluka grčkih vlasti da ne otvori granicu "dokusurila agencije".

- Odluka grčkih vlasti je bila više politička nego ekonomska i oni su dobili novac od EU kako bi preživeli ovu godinu - rekao je Seničić.

Pročitajte još: NAJGORA godina u istoriji: Turizam u SRBIJI su spasli OVI LJUDI

Grčki vlasnici objekata su od države tražili da proglasi moratorijum i da dve godine ne moraju da vrate avans koji su uzeli od srpskih turističkih agencija za ovo leto, a koji naši turisti nisu iskoristili. To znači da su srpski milioni zarobljeni u Grčkoj i agencije neće moći da ih dobiju ili iskoriste još dve godine. To automatski znači da oni koji su uplatili odmor u Grčkoj neće moći da ga dobiju nazad u skorije vreme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas