· · Komentari: 0
DRUŠTVENE MREŽE

Roditelji, OPREZ: Deca zbog omiljene igrice kradu kartice iz vaših novčanika!

Sa pandemijom kovida 19 deca su postala daleko upućenija na korišćenje mobilnih telefona i interneta, a posledice po njihovo mentalno i fizičko zdravlje videćemo tek kada se vratimo u normalne tokove.

1617272707_Depositphotos_271854776_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pred roditeljima je velika odgovornost, jer moraju da obuče sebe i nauče dete kako da bezbedno koriste internet. Fondacija "Tijana Jurić" redovno posećuje škole i obučava roditelje kako budu informisani o dečjem krstarenju morem punim krokodila.

Pročitajte još: Smirite svoje dete: Ovaj fantastičan trik će vam pomoći protiv suza najmlađih

- Inspektorka za digitalni kriminal nam je na jednom seminaru napomenula da roditelji povremeno treba da provere svoju decu - šta pišu, gde se kreću, da budu ukorak ili čak korak ispred njih, kao i da obavezno znaju njihovu lozinku - kaže nastavnica Milena Škaro OŠ "Miloš Crnjanski" u sremskom mestu Hrtkovci.

Kontrola i uvid u kretanje dece na društvenim mrežama je od izuzetnog značaja za prevenciju štetnih posledica. Sedmaci ove škole su učestvovali i u međunarodnom projektu Don't be addicted, učeći da se izbore sa zavisnošću koju nosi digitalno doba, vežbajući da tokom dana odvoje vreme za igru i druženje bez savremenih sredstava komunikacije

Deca daju podace bankarskih kartica svojih roditelja da bi prešla na viši nivo.

Igor Jurić kaže da se lične informacije, lokacija, ali i podaci sa roditeljskih bankarskih kartica najviše dele nesvesno, tokom igranja igrica, što je često uslov da se pređe u naredni nivo igre. A, upravo na to računaju predatori, vrebajući na svakom koraku.

Nisu samo devojčice žrtve, naprotiv!

- Značajno je i da razbijemo predrasude, pa tako treba naglasiti da, iako su procentualno češće, nisu samo devojčice žrtve. Upravo na sudu zastupamo dečaka koji je prošao kroz pakao na jednoj društvenoj mreži. Krenulo je kao klasičan primer manipulacije, preraslo u ucenu i završilo se seksualnim zlostavljanjem - navodi Jurić.

Pročitajte još: Deda je kupovao hranu, a unuk vrištao za keksom: Prodavačica se ŠOKIRALA! NJegov METOD treba da znaju svi roditelji

Zato je, slažu se prosvetne radnice, i te kako potrebna svakodnevna edukacija o bezbednom korišćenju interneta, jer se svaki problem lakše reši kada se detektuje na vreme.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.