Oglas
· · Komentari: 0
DIJABETES

Broj OBOLELE DECE od dijabetesa se DUPLIRAO, a otkrije se kada je KASNO: Evo kako se PREPOZNAJE

Dijabetes melitus tipa 1 (DM1) kod dece i mladih je iz godine u godinu u porastu.

1604314351_Depositphotos_340445406_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Reč je o oboljenju sa genetskom predispozicijom čijoj pojavi doprinose i faktori spoljašnje sredine, pa stručnjaci upozoravaju da je najvažnije prepoznati bolest na vreme. Šta najčešće ukazuje na pojavu dijabetesa, zašto je toliko rasprostranjen među najmlađom populacijom i kako pacijentima olakšati svakodnevni život?

Pročitajte još: PETKOVIĆ otkriva strašnu priču: SIN kupi drogu, noć provede u KLADIONICI, a MAJKA ga čeka da mu PLATI TAKSI

Duplirao se broj
Godine 2001. u svetu je sa DM1 bilo 154.000 mlađih od 20 godina, dok je 2017. broj obolelih do 15 godina iznosio 490.000. Na dve decenije broj dece i mladih se udvostručuje.

-  U našoj zemlji godišnje oboli oko 170 dece uzrasta do 18 godina. Istraživanje pedijatara endokrinologa iz cele Srbije je pokazalo da je u periodu od 2007. do 2017. godine broj dece obolele od dijabetesa bio u velikom porastu - kaže dr Tatjana Milenković, endokrinolog i pedijatar iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

Broj dece obolele od dijabetesa je u velikom porastu!
Dr Milenković Foto: Privatna arhiva

Najvažnije je da se bolest otkrije pre nego što dođe do razvoja ketoacidoze, akutne komplikacije dijabetesa koja može životno da ugrozi dete.

Pije mnogo tečnosti i mokri, gubi na kilaži.

Klinička slika dijabetesa je lako prepoznatljiva. Osoba sa dijabetesom pije mnogo tečnosti, mnogo mokri i gubi na telesnoj masi. Dijabetes može da se ispolji u svakom životnom dobu, a naš najmlađi pacijent imao je samo sedam meseci kada je postavljena dijagnoza.

Niko ne sumnja u dijabetes!
- Pre nekoliko dana primili smo devojčicu od 16 godina u stanju ketoacidoze. Majka kaže da su je vodili kod lekara ali da niko nije posumnjao na dijabetes. To je za 21. vek potpuno poražavajuće - kaže doktorka Milenković

Pročitajte još: EMPATIJA KAO ŠKOLSKI PREDMET? Da li bi trebalo i u SRBIJI da se uvede? DANCI znaju odgovor!

- Ne zna se tačno šta sve dovodi do pojave dijabetesa tipa 1, ali su to sasvim sigurno genetski činioci udruženi sa faktorima spoljašnje sredine. Na primer, ako dete iz sredine gde je niska učestalost bolesti pređe u onu sa visokom učestalošću (preseli se iz Japana u Kanadu), ili iz sela u grad, verovatnoća da će oboleti raste.

Čak 85% obolelih nema nikog drugog obolelog u porodici.
Otac prenosi bolest
Kod dece, čiji roditelji imaju dijabetes postoji veći rizik da obole, a rizik je tri puta veći ako otac ima dijabetes nego majkom. Kod blizanaca je rizik 36 odsto, odnosno postoji velika verovatnoća da će i drugi blizanac dobiti.

Najveći broj pacijenata, njih 85 odsto nema nikog u porodici ko boluje od dijabetesa tip 1. S obzirom na to da su srodnici osobe sa dijabetesom u riziku od ove bolesti, u svetu se rade studije čiji je cilj prevencija dijabetesa.

Pročitajte još: Doktor Mladenović UPOZORAVA: Roditelji kasno dovode DECU ZAVISNIKE od igrica!

- Primena različitih lekova je još na nivou istraživanja, a ako ovi lekovi budu uspeli da odlože pojavu dijabetesa za godinu ili dve, biće to ogroman pomak. Mi, za sada, nismo uključeni ni u jednu od tih studija. Zato, ako u ovom trenutku ne možemo da izbegnemo pojavu dijabetesa, treba da se fokusiramo na to da ga otkrijemo na vreme kako bismo pomogli i detetu i porodici - zaključuje dr Milenković.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas