Oglas
· · Komentari: 0
Noževi

Budi drugačiji na SPAJDERKO NAČIN (FOTO)

Ovogodišnje novitete karakterišu sečiva fine strukture i odličnih mehaničkih osobina

1598374229_SPYDERCO-s.jpg
SPYDERCO-s foto: Spajderko
Oglas

Spajderkovi noževi su alati za rezanje koji prkose lakoj klasifikaciji. Bez obzira da li je u pitanju saradnja u dizajniranju sa nekim od najboljih svetskih nožara, ili izrada oružja za ličnu odbranu, oni uvek odražavaju hrabar duh da budu drugačiji, što je uvek bio osnovni princip “Spajderko načina”. 

Pročitajte još: Veliki noževi za veliku šumu (FOTO)

Spajderko Vatu iz etničke serije, foto: Spajderko 

Vatu pripada tzv. etničkoj seriji noževa koja inspiraciju crpi iz tradicionalnih, u praksi dokazanih formi. Ovaj folder je smanjena, savremenom čoveku praktičnija verzija radnog noža koji narod Čokve u centralnoj i južnoj Africi koristi vekovima. Upotreba ugljeničnih vlakana i otvorene konstrukcije drške uz žičanu šnalu donosi masu od samo 85 grama. Sečivo od novog CPM 20CV čelika je tanko, ravno brušeno i oblikovano kao tipičan radni nož. Cena je 260 dolara.  

Šaman je pravi radni nož, foto: Spajderko

Šaman REX 45 nije novitet po formi i konstrukciji jer je predstavljen pre dve godine, ali verzija sa narandžastom drškom od G-10 ima sasvim novi kvalitet. Sečivo je od “super brzoreznog” alatnog čelika CPM REX 45 visoke tvrdoće a zahvaljujući sadržaju vanadijuma ima veoma finu strukturu i odlične mehaničke osobine. Zato ovaj model model pripada količinski ograničenoj “sprint run” ediciji sa cenom od 295 dolara. Šaman je folder pune veličine sa veoma udobnom, glatkom, zaobljenom drškom i dobro oblikovanim, širokim, ravno brušenim sečivom. 

Zbog spoja ovih osobina i materijala Šaman REX 45 je odlično rešenje kada vam treba alat za duži rad u napr. tvrdom drvetu ili sličnom materijalu. Nećete gubiti vreme na povremeno dooštravanje niti će se pojaviti žuljevi zbog grubih ivica drške. Ovaj Šaman je pravi radni nož. 

Kompaktan folder Nativ Čif, foto: Spajderko

Nativ Čif iz sprint ran edicije je još jedan folder od CPM REX 45 čelika visokih performansi. Za razliku od drugih modela iz serije Native koji predstavljaju kompaktne foldere, Nativ Čif ima izduženo sečivo od 104 mm u obliku špicastog lista a narandžasta drška od G-10 ima pljosnat oblik i hrapavu teksturu. U poređenju sa modelom Šaman od istog materijala, očigledno je da Nativ Čif cilja na korisničku grupu koja nož stalno nosi ali relativno retko (ili kratko) koristi. Cena mu je 245 dolara. 

Nož srednjeg formata Enela Emerson “otvarač”, foto: Spajderko 

Endela Emerson Opener predstavlja hibrid dva najpopularnija Spajderko modela – Endura i Delica. Po veličini je “zlatna sredina” i pravi odgovor na višegodišnje zahteve korisnika za folderom srednjeg formata, male mase (96 grama) koji je pođednako upotrebljiv i za levoruke korisnike. Šnala za nošenje ima četiri položaja, a sečivo od izvrsnog VG-10 dugo je 87 mm. Da bi se udovoljilo taktički orijentisanoj populaciji koja traži navedene osobine, ova verzija Endele ima Emerson vejv sistem otvaranja i nešto robusnije sejbr grind brušenje. Cena je 138 dolara. 

Bombšel iz Fleš serije je kompaktan radni folder namenjen obavljanju ozbiljnijih zadataka. Osmislio ga je Majkl Burč i podario mu prepoznatljiv oblik. Snažno sečivo od CPM 20CV debelo 4 mm dugo je 76 mm i ima oboren vrh sa jako izraženom krivinom u gornjoj zoni. Do polovine visine je konkavno brušeno što je donekle iznenađujuće za radni nož.

Stounevošed finš Bombšela, foto: Spajderko 

Stounevošed finš je dobro rešenje jer se na njemu teško uočavaju tragovi čak i kod jako intenzivnog korišćenja, pa to ohrabruje vlasnika da “ne mazi” svog čeličnog ljubimca. Stranice drške od zelenog G-10 kompozita su udobno zaobljene, a ispod njih su debeli titanijumski lajneri olakšani bušenjem. Šnala za nošenje ima samo jednu poziciju tako da se Bombšel nosi na desnoj strani. Cena ovog simpatičnog noža baš i nije simpatična – čak 400 dolara. 

Pročitajte još: Neodoljivi pauk iz Kolorada (FOTO)

Bilo da vaš ukus naginje unikatnom ili hard-kor taktičkom dizajnu, da vam je nož robusna radna alatka ili kompaktan džepni pratilac, u ovogodišnjoj ponudi pronaći ćete model za sebe.

Dragan ŠAPONJIĆ

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas