Oglas
· · Komentari: 0
Arno Bernard Knives

Noževi afričke divljine (FOTO)

Južnoafrička Republika, kao najrazvijenija zemlja Crnog kontinenta, dala je više svetski priznatih majstora za izradu noževa: Kris Riv, Rob Braun, Arno Bernard...

1604480876_AB-Knives.jpg
AB-Knives foto: „Arno Bernard Knives“
Oglas

Radionicu “Arno Bernard Knives”  smeštenu u Bethlehemu u Istočnoj provinciji Južnoafričke Republike, registrovao je Arno Bernard Junior u oktobru 2005. godine, nastavljajući posao svog čuvenog oca, Arnoa Seniora koji je i počeo porodični biznis još krajem sedamdesetih godina prošlog veka. 

Pročitajte još: Lagani set za preživljavanje (FOTO)

Vidljiva je razlika u veličini između osnovnih modela, foto: Dragan Šaponjić

Kao i svim Burima, porodici Bernard je blisko oružje, a lov je skoro svakodnevna aktivnost, pogotovu, što žive i rade nadomak bogatih lovišta, usred raskošne i surove prirode. Lovački nož je neizostavan deo opreme, naročito u afričkoj divljini. Imali smo privilegiju da nam u Nirnbergu sagovornik bude Arno Senior, koji uprkos godinama daje veliki doprinos porodičnom biznisu.  

Deficit noževa na tržištu J.A.R. 

Veliki radni nož iz serije Predator, foto: Dragan Šaponjić

Do sedamdesetih godina 20. veka, u J.A.R. praktično nije mogao da se nabavi kvalitetan lovački nož, osim kupovinom od lovaca, koji su dolazili na safari. Međutim, različiti modeli Bucka i Pume, nisu zadovoljavali potrebe svakodnevnog boravka u afričkom bušu, gde preovlađuje gusta, tvrda i mahom trnovita vegetacija. To je bilo dovoljno da se Arno Senior oproba u izradi noževa. 

Unuci najbolji dizajneri 

Izvanredan mali lovački nož. O dimenzijama možete prosuditi na osnovu zuba divlje svinje, foto: „Arno Bernard Knives“

Kako sam kaže, prvih nekoliko primeraka bili su razočarenje, te ih je poklonio prijateljima. Međutim, pokazali su se odlično u upotrebi, pa su učestale narudžbine dovele do toga da mu izrada noževa postane osnovno zanimanje. Budući da je lično koristio svaki model svojih noževa, brzo je eliminisao suvišne detalje, tako da njegovi noževi danas predstavljaju izvanredne primere efikasnosti pri upotrebi i jednostavnosti u dizajniranju. Napola u šali, tvrdi da su deca najbolji dizajneri sečiva. Kaže, da od svojih unuka ponekad zatraži da nacrtaju nož i da još ni jednom nije video neki nepotreban detalj na tim crtežima.

Ukrasna čelična ojačanja 

Univerzalno sečivo, foto: „Arno Bernard Knives“

Za većinu noževa karakteristično je da imaju relativno široka, celom visinom ravno brušena sečiva, sa naglašeno zakrivljenim trbuhom pri vrhu. Najzastupljneniji oblik je tzv. drop point, gde se leđa noža u blagom luku spuštaju prema vrhu sečiva. Zanimljivo je da nijedan model nema štitnik za prste, jer je koren sečiva primetno širi od drške, tako da sprečava neželjeni kontakt ruke se oštricom. Doduše, pojedini modeli imaju bolstere tj. ukrasna ojačanja od čelika u prednjem delu drške, koja osim estetske uloge, donekle štite pločice rukohvata od oštećenja pri težoj upotrebi. 

Najvažnije održavanje 

U samoj izradi teži se maksimalnoj jednostavnosti, pre svega zbog smanjivanja troškova. Svi modeli imaju full tang usadnik pune dužine, olakšan serijom otvora. Isecanje konture noža radi se uz korišćenje vodenog mlaza, pa to ne utiče na termičku obradu čelika. Materijal je austrijski Bohler/Udeholm nerđajući čelik N-690, koji se u radionici kali na 60 RcH. Ovo je prilično visoka vrednost za „konfekcijske“ fiksne noževe, no Arno kaže da dobar nož zaslužuje vlasnika koji ume da održava svoja sečiva.  

Tipične futrole od bivolje kože upotpunjuju odlične noževe, foto: Dragan Šaponjić

Drške su izrađene od dve pločice za usadnik učvršćene lepljenjem i čivijama. Ali, ovde jednostavno, ne znači i jeftino. Na noževima iz radionice Arno Bernarda može se naći samo probrano egzotično drvo, fosilna mamutska kost, kvalitetan rog, zub divlje svinje ili slonovača. Budući da je vrhunski zanatlija i da su njegoovi noževi izabrani kao deo opreme za članove udruženja lovačkih vodiča „Profesional Hunter“, gospodin Bernard ima pristup legalnim izvorima slonovače, koja se u rezervatima J.A.R. prikuplja od uginulih životinja. Zbog toga, drške od slonovače na njegovim noževima, ne utiču na visinu cene, kao što je slučaj sa drugim proizvođačima.  

Egzotični nazivi kategorija 

Lepota jednostavnosti i drške od roga sambar jelena, foto: „Arno Bernard Knives“

Radionica Arno Bernard nudi noževe podeljene u pet kategorija, prema veličini i nameni. To su Džinovi, Grabljivci, Gazele, Lešinari i Mališani iz šikare. Ipak, uprkos imenu, nema noža sa sečivom dužim od 124 mm, dok je sečivo najkraćeg modela dugo samo 54 mm. Očigledno, u pitanju su praktični, radni modeli za ozbiljnu terensku upotrebu, a ne noževi čija je namena da impresioniraju okolinu (ili samog vlasnika). Od vrste lova, terena i divljači zavisiće i izbor noža. Ova sečiva se koriste širom sveta, od Severne Amerike, Evrope i Rusije do afričkih savana, a vlasnici su najčešće zadovoljni i puni hvale. 

Uvek ima prostora za poboljšanje 

Premium kvalitet na velikom lovačkom nožu sa drškom od fosilne mamutovine, foto: „Arno Bernard Knives“

Jesu li to najbolji noževi na tržištu? Svakako da nisu. Uz sve dobre osobine, na njima još uvek može ponešto da se poboljša. Ali, u cenovnom rasponu od 120 do 370 dolara (u zavisnosti od modela), dobijate veoma upotrebljivu alatku, funkcionalno osmišljen, pažljivo izrađen deo opreme, od kvalitetnih, egzotičnih materijala, koji uz sve to još i dopadljivo izgleda.  

Pročitajte još: Sečiva modernih ratnika (FOTO)

Usko, integralno sečivo laganog bird and troat noža, foto: Dragan Šaponjić

Za polu-kastom proizvod od svetski poznatog majstora, to je i te kako primamljiva ponuda. Poznanstvo sa gospodinom Arnoom Bernardom je lepo iskustvo, ali na njegovo pitanje „Ima li u Srbiji dobrih majstora nožara i zašto ne izlažu na svetskim sajmovima?“ nismo imali pravi odgovor.  

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas