· · Komentari: 0
PANKREAS

Četiri porcije povrća za zdrav pankreas: Evo menija!

Švedski naučnici su utvrdili da povećan unos povrća, više od četiri obroka dnevno, smanjuje rizik od akutne upale pankreasa za skoro 50 odsto.

1606839775_fruit-2833810_1280.jpg
Foto: Peksel

Ukoliko ste ljubitelj povrća i jedete ga uz svaki obrok to će vam pomoći da očuvate zdravlje pankreasa.

Pročitajte još: Kako se radi VEŽBA DISANJA? Radite je dva puta dnevno i zaboravićete na stres

Upala pankreasa ili pankreatitis nije retko oboljenje u našoj zemlji. U polovini slučajeva uzrok upale pankreasa leži u upali žučne kese i prisustvu kamenaca u žučnoj kesi ili žučnim putevima, a kod druge polovine upala se vezuje za preveliku upotrebu alkohola. Zbog opasnosti koje nosi, svi pacijenti koji posumnjaju na upalu pankreasa trebalo bi odmah da se jave lekaru.

Pročitajte još: Ako bolujete od HAŠIMOTO BOLESTI ove namirnice obavezno uvrstite u ishranu!

Šta je pankreas?
Pankreas ili gušterača je žlezda, smeštena duboko u gornjem delu stomaka, iza želuca i ima ulogu u lučenja enzima za varenje i hormona koji regulišu šećer i metabolizam.

Brokoli, prokelj, kupus, karfiol, spanać i sve drugo zeleno lisnato povrće prija zdravlju ove žlezde, kao i krompir, kukuruz, šargarepa, bundeva, beli luk...

Šaka borovnica, šargarepa, spanać...

Pankreasu odgovara i šaka borovnica dnevno, crno grožđe...Na listi namirnica koje su po meri pankreasa su i jogurt i paradajz supa.

Što više povrća! Foto: Depozit

Kada je o mesu reč, za očuvanje zdravlja gušterače, najbolji izbor su manje masna mesa i uopšte nizak unos masnoća.

Pročitajte još: Spavanje sa OTVORENIM USTIMA je vrlo štetno! Evo zbog čega

Ponedeljak

Sreda
Doručak: kifla sa šunkom i šolja jogurtaUžina: paradajz supaRučak: spanać i pire krompirUžina: sveža šargarepaVečera: projara sa sirom i kupus salatom

Doručak: šolja jogurta i kifla

Užina: krompir salata sa barenim jajima i crnim lukom

Ručak: kuvani kupus sa junećim mesom

Užina: šaka borovnica

Večera: paradajz supa

Pročitajte još: Pet problema koje BANANE rešavaju bolje od lekova

Utorak

Doručak: dva barena jaja, jogurt i hleb

Užina: kupus salata

Ručak: pileće belo meso na žaru i bareni karfiol začinjen belim lukom

Užina: banana

Večera: palenta i jogurt

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.