Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПАНКРЕАС

Четири порције поврћа за здрав панкреас: Ево менија!

Шведски научници су утврдили да повећан унос поврћа, више од четири оброка дневно, смањује ризик од акутне упале панкреаса за скоро 50 одсто.

1606839775_fruit-2833810_1280.jpg
Фото: Пексел
Oglas

Уколико сте љубитељ поврћа и једете га уз сваки оброк то ће вам помоћи да очувате здравље панкреаса.

Прочитајте још: Како се ради ВЕЖБА ДИСАЊА? Радите је два пута дневно и заборавићете на стрес

Упала панкреаса или панкреатитис није ретко обољење у нашој земљи. У половини случајева узрок упале панкреаса лежи у упали жучне кесе и присуству каменаца у жучној кеси или жучним путевима, а код друге половине упала се везује за превелику употребу алкохола. Због опасности које носи, сви пацијенти који посумњају на упалу панкреаса требало би одмах да се јаве лекару.

Прочитајте још: Ако болујете од ХАШИМОТО БОЛЕСТИ ове намирнице обавезно уврстите у исхрану!

Шта је панкреас?
Панкреас или гуштерача је жлезда, смештена дубоко у горњем делу стомака, иза желуца и има улогу у лучења ензима за варење и хормона који регулишу шећер и метаболизам.

Броколи, прокељ, купус, карфиол, спанаћ и све друго зелено лиснато поврће прија здрављу ове жлезде, као и кромпир, кукуруз, шаргарепа, бундева, бели лук...

Шака боровница, шаргарепа, спанаћ...

Панкреасу одговара и шака боровница дневно, црно грожђе...На листи намирница које су по мери панкреаса су и јогурт и парадајз супа.

Што више поврћа! Фото: Депозит

Када је о месу реч, за очување здравља гуштераче, најбољи избор су мање масна меса и уопште низак унос масноћа.

Прочитајте још: Спавање са ОТВОРЕНИМ УСТИМА је врло штетно! Ево због чега

Понедељак

Среда
Доручак: кифла са шунком и шоља јогуртаУжина: парадајз супаРучак: спанаћ и пире кромпирУжина: свежа шаргарепаВечера: пројара са сиром и купус салатом

Доручак: шоља јогурта и кифла

Ужина: кромпир салата са бареним јајима и црним луком

Ручак: кувани купус са јунећим месом

Ужина: шака боровница

Вечера: парадајз супа

Прочитајте још: Пет проблема које БАНАНЕ решавају боље од лекова

Уторак

Доручак: два барена јаја, јогурт и хлеб

Ужина: купус салата

Ручак: пилеће бело месо на жару и барени карфиол зачињен белим луком

Ужина: банана

Вечера: палента и јогурт

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas