· · Komentari: 0
Švajcarski USV

Da li je pištolj-karabin pravo rešenje za univerzalno službeno oružje?

Ovo predstavlja evoluciju prastarog dizajna još iz 19. veka i čudne konstrukcije revolvera, a potom i pištolja sa kundacima: Mausera C-96, Lugera, Brauninga HP-35, Stečkina, sve do Berete 93R

1594021568_USV.jpg
USV foto: B-T

Bezbednosni izazovi u vidu ekstremističkih napada na nezaštićene civile i trend incidenata gde pojedinac neselktivno napada dostupne mete, naterali su većinu policijskih organizacija da preispitaju sopstvene kapacitete da odgovori na njih. Rezultati su bili poražavajući, jer po pravilu prvi kontakt imaju obični pozornici na ulici, bez specijalne obuke i adekvatnog naoružanja.

Pročitajte još: JEDINA “duga devetka” od lake legure na svetu (FOTO)

B-T obloge drške sa kundakom za SIG-2202

Ispostavilo se da je krajnja daljina za efikasno dejstvo prosečnog policajca nekih 10 metara. S obzirom na to da policijske organizacije širom sveta pate od hroničnog nedostatka resursa, B-T je rešenje potražio oživljavajući staru ideju u modernom obliku. Kategorija pištolja-karabina javljala se uvek kao prelazno rešenje između oružja pune snage i formata s jedne i klasičnog individualnog kratkocevnog oružja sa druge strane. 

Povećana preciznost 

Klasičan službeni pištolj je uz lagan preklopni kundak i kvalitetan refleksni nišan postao oružje efikasno do stotinak metara (model USV A1 garantuje grupu od 140 mm na 75 metara daljine). Posebno osmišljen refleksni nišan Aimpoint Nano sa tačkom od 3,5 MOA, višestruko je povećao verovatnoću pogotka prvim metkom na daljinama većim od 30 metara. 

Platforma univerzalnog službenog oružja

Pritom, dimenzije oružja su ostale skoro nepromenjene, pa se sa lakoćom nosi u spoljašnjoj futroli kao svaki drugi pištolj, dok je za rasklapanje kundaka dovoljan delić sekunde. Ovo nije prošlo nezapaženo, tako da je osim nekoliko policijskih agencija USV u svoju opremu uvrstilo više službi za obezbeđenje aerodroma, pratnju novca i slično. 

Adapter za modularni pištolj

B-T je ubrzo posle početnog modela razvio svojevrstan adapter za pištolj SIG SP-2022 koji je u službenoj upotrebi u Francuskoj. Budući da je reč o modularnom oružju kod koga su svi funkcionalni delovi na svojevrsnoj "šasiji", dovoljno je sa pištolja skinuti plastični usadnik sa rukohvatom i potom ga ubaciti u B-T nadogradnju tešku samo 188 grama, računajući preklopni kundak, montažu za nišan i (po želji), produženu ručiicu za repetiranje. 

Izmenjiv ram sa kundakom minimalne težine za P-320

Uspeh ove konverzije prevazišao je očekivanja matične kuće pa je naredni korak bio sasvim logičan. Od momenta kada je pobedio na konkursu za MHS M-17, model SIG P-320 postao je izuzetno tražen od mnogih armija, policijskih organizacija ali i civila u celom svetu. Svakodnevno se pojavljuju informacije da je P-320 “prošao testove” za prijem u nekoj armiji ili da ga je usvojila neka policija kao službeno oružje. 

S obzirom na to da i on deli jednako koncipiranu modularnu konstrukciju kao SP-2022, razvojnom timu iz B-T nije puno trebalo da ponudi polimerski usadnik sa preklopnim kundakom za P-320. Epilog - trenutno je nemoguće kupiti ga u Evropi, a u SAD proizvodnja je uglavnom unapred rasprodata različitim agencijama, pa su retki civili u mogoćnosti da ga isprobaju.

Pomama za preklopnim kundakom 

USV izvedba SIG P-320

Koliko će ova pomama trajati videćemo, ali je već izvesno da je USV postigao komercijalni uspeh, naročito sa modulom za P-320. Pristupačna cena i dobro osmišljena nadogradnja uspeli su da modernizuju jedno staro rešenje i učine ga privlačnim za sledbenike modernih trendova. 

Pročitajte još: Razotkrivena enigma: Iako nalik Bereti 92, pod imenom M9_22LR krije se naprava za vežbanje na strelištu

To je svakako inspirativan potez za ostale proizvođače, jer ako velike kompanije ne reaguju na vreme, ukazanu priliku iskoristiće manji i fleksibilniji konkurenti.

Dragan ŠAPONJIĆ

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.