Oglas
· · Komentari: 0
REZANO CVEĆE

Kako da vam cveće u vazi ostane sveže? OVAJ sastojak iz kuhinje će ga preporoditi (FOTO)

Bilo da ga uzgajate sami ili ga kupujete u cvećari, sveže cveće je toliko lepo, da želite da traje što duže. Evo kako da produžite životni vek sveću u vazi.

1622189304_Depositphotos_195739826_xl-2015.jpg
FOTO: Depozit
Oglas

Da vam sveže cveće ne bi uvenulo prebrzo, isprobajte ove savete za negu rezanog cveća da biste još duže uživali u njihovom cvetanj. Unose toliko pozitivne energije u prostor da produženje njihovog životnog veka za dodatnih par dana vredno truda.

1. Koristite čiste materijale i vodu

Prvo, uvek započnite sa blistavo čistom vazom. Kad kući donesete buket cveća, odmah potopite rezane krajeve u svežu vodu iz slavine. Puštanje previše vazduha u posečene stabljike može sprečiti kasnije upijanje vode.

Pročitajte još: Ova biljka cveta ISKLJUČIVO noću i omiljena je tokom LETA zbog svoj opojnog mirisa! (FOTO)

Ukoliko nemate komercijalnu prihranu za rezano cveće, sipajte slatko bezalkoholnu piće ili šećer u vazu, a potom dodajte vodu.

2. Rezanje cvetnih stabljika

Jednom kada pronađete trajni dom za svoje rezano cveće, isecite stabljike čistim makazama ili prunerima. Možete čak i da isečete stabljike cvetova (posebno ruža) pod vodom kako biste bili sigurni da se vazduh ne uvlači. Različite vrste stabljika zahtevaju različite rezove. Debele, zelene stabljike isecite pod uglom, a drvenaste stabljike sa rezom u obliku slova iks. Levkom napunite šuplje stabljike vodom, a zatim zapušite kraj vatom.

3. Pripremite cveće

Pre nego što započnete aranžman, uklonite suvišno lišće sa stabljika. Lišće doprinosi nakupljanju bakterija u vodi, skraćujući život rezanog cveća.

Pročitajte još: Pet NEUNIŠTIVIH biljaka za vašu baštu: Mirne duše krenite na odmor! (FOTO)

4. Hrana za rezano cveće

Koristite formulu za hranu za rezano cveće kako bi cvetovi izgledali sveže. Komercijalni konzervansi za cveće sadrže hemikalije koje sprečavaju rast mikroorganizama i čine vodu koja je obično alkalna kiselijom kako bi odgovarala ćelijama cvetnih stabljika.

Hrana za cveće takođe uključuje saharozu (ili šećer) za obezbeđivanje energije. Ako nemate komercijalnu hranu za cveće, pokušajte da dodate slatko bezalkoholno piće u vodu ili kašiku šećera, zajedno sa kašičicom belog sirćeta. Bez obzira koji konzervans odabrali, uvek ga prvo dodajte u vazu, a zatim napunite vodom.

5. Često menjajte vodu iz vaze

Menjajte vodu u vazi svaki dan tako što ćete potpuno isprazniti vazu, a zatim je napuniti svežom vodom ili napraviti drugi rastvor vode i sipati hranu za cveće. Uverite se da je voda mlaka pre dodavanja cveća u vazu. Odsecite malo krajeve stabljika svaki put kada promenite vodu i uklonite sve uvele cvetove; infekcija se lako može proširiti sa mrtvih latica i uvelih listova.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU   

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas