· · Komentari: 0
trik

Za duže trajanje cveća u vazi: Isecite ga pod ovim uglom

Cveće u vazi prostoru može da da pravo osveženje

1658480553_profimedia-0308979202.jpg
Foto: Profimedia

Ako ste se upravo vratili kući sa svežim buketom cveća iz prodavnice ili svoje bašte znate koliko ovako mali detalj može da ulepša prostor. Pre nego što cveće stavite u vazu odvojite malo vremena za nekoliko jednostavnih koraka koji će mu produžiti vek trajanja.

Kako da cveće u vazi duže traje?

Za početak uverite se da je sve što koristite čisto.

- Počnite tako što ćete sve, od vaših makaza do vaze, dobro oprati toplom vodom sa sapunom. Bakterije i ostaci iz prethodnih aranžmana mogu da utiču na život vašeg novog cveća - ističe Kristina Stembel iz nacionalne kompanije za isporuku cveća, piše Real Simple.

Pročitajte još: Da li vaše HORTENZIJE ne cvetaju? Evo u čemu je problem

Zatim, preporučuje se da isečete sve listove koji će biti ispod linije vode u vašoj vazi, jer time mogu da prenesu bakterije koje će smanjiti rok trajanja cveću. Takođe trebalo bi da svaku stabiljku sečete pod uglom od 45 stepeni.

- Sečenje svake stabljike pod uglom sprečava da stabljika budfe u ravni sa dnom vaze. Ovo može da napravi prepreku koji blokira da cveće dobije dovoljno vode. Odsečene stabljike treba staviti u vazu napunjenu hladnom vodom na sobnoj temperaturi što je pre moguće. Izloženost vazduhu izaziva reakciju da počne da zatvara stabljiku, tako da odrežite svaku stabljiku nekoliko sekundi pre postavljanja da biste bili sigurni da stabljike mogu efikasno da upijaju vodu - objašnjava Kristina.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 


 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.