· · Komentari: 0
zdravo

Koliko je zdrava ŠARGAREPA? Koristi se u ishrani preko 2000 godina i nekada je izgledala potpuno drugačije

Šargarepa vodi poreklo iz centralog dela Azije, odakle dolazi u Evropu i Ameriku. Povrće je koje se gotovo svakodnevno koristi u ishrani.

1614768117_Depositphotos_10544299_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Sadrži betakaroten, koji joj daje karakterističnu narandžastu boju. Sadrži vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E i vitamin K; i minerale – kalujum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor.  Na 100g sadrži 40 kalorija.

Pročitajte još: Čudotvorna BILJKA zdravija od spanaća: Puna je vitamina, jača imunitet, ali nije dobra za SVAKOGA!

Svežu šargarepu možete da nađete tokom cele godine.

Poboljšava vid

Bogata je beta karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A. Studije su pokazale da se smanjuje rizik od poremećaja vida za 40%.

Istorija šargarepe
U mediteranskim selima se koristi preko 2000 godina. Tada nije ličila na današnjoj, prema mnogim izvorima, bila je ljubičaste ili žute boje. Današnji oblik i boju dobila je u 17. veku.

Karijes

Konzumiranje jedne šargarepe nakon svakog obroka, ubija štetne materije u ustima. Čisti zube i eliminiše naslage hrane, sprečava krvarenje desni i pojavu karijesa.

Visok pritisak

Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

Pročitajte još: Svi smo čuli za sok od CELERA, a da li znate koje su njegove zdravstvene koristi?

Crevni paraziti

Šargarepe su neprevaziđene u lečenju crevnih parazita kod dece. Jedna šolja rendane šargarepe ujutru na prazan želudac, pomaže da se otarasite ovih neprijatnih posetilaca u crevima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.