Oglas
· · Komentari: 0
LETO

Letnje bolesti: TANGE su za šetnju, a ne za kupanje, savetuje GINEKOLOG

Leto glavna "sezona" infekcija genitalnih organa.

1625495416_shutterstock_1150901036.jpg
Foto: Šater
Oglas

Da ne bismo, iz nepažnje, dobili neku infekciju na moru, u bazenu ili spa centru, neophodno je da naučimo nešto o njima i saznamo kako da se efikasno zaštitimo. O ovoj, veoma aktuelnoj, temi razgovarali smo sa dr Slađanom Raović, ginekologom.

Pročitajte još: Sigurno ste pogrešno radili: Ranu nikada ne ispirajte alkoholom!

Leti ima najviše infekcija

- Letnji period je vreme kada se češće susrećemo sa infekcijama genitalnih organa. Najčešći "krivci" za to su kupanje u bazenima, SPA centrima ili boravak u saunama. Uzročnici urogenitalnih infekcija mogu biti gljivice (najčešće kandida) i neki sojevi bakterija. Pored ovih, postoje i infekcije koje se sporije manifestuju, kao što su ureaplazma i hlamidija - kaže dr Raović.

Mogu li postati hronične?
Mogu li ove vrste bolesti postati hronične?- Ako se bolest ne leči odmah po pojavi simptoma, može postati hronična, te će se i nakon terapije ponavljati infekcija.
  • Na koji način dolazi do toga?

- Kupanjem u bazenu, dugim boravkom u hladnoj vodi, prekomernim sunčanjem, lošom higijenom, nezaštićenim seksualnim odnosima... Ali, ne možemo zanemariti ni štetne efekte dezinfekcije bazena i SPA centara, kao ni dugotrajno nošenje i nemenjanje kupaćih kostima i dugo sedenje na mokrom peškiru. Tegobe u intimnoj zoni takođe mogu biti izazvane i hemikalijama koje su prisutne u kremama i losionima.

Pročitajte još: Visoka vlažnost ubija više od vrućine! Najviše je ugrožena jedna grupa ljudi

Koji su najčešći simptomi?
- Najčešći simptomi vaginalnih infekcija su pojačan sekret, crvenilo, svrab, nelagodnost, učestalo mokrenje, bol tokom seksualnog odnosa, a kod težih infekcija prisutni su i bolovi u maloj karlici, pa čak i povišena temperatura.

Vaginalni probiotici

  • Kako se dijagnostikuju, a kako leče?
Prezervativ, suv kupaći i nikada tuđ peškir!

- Najbolje je odmah da se javite ginekologu koji će uraditi pregled i uzeti adekvatne briseve, da bi se precizno odredila terapija i uzročnik infekcije. Preporuka je da se tokom letnjih meseci preventivno koriste vaginalni probiotoci, koji održavaju adekvatnu pH vrednost vagine.

  • Kako da sprečimo mogućnost da nam se to dogodi?

- Da bismo sprečili pojavu ovakvih tegoba leti, obavezno bi trebalo da koristimo prezervativ prilikom seksualnog odnosa, često da menjamo kupaće kostime, kao i da ne koristimo tuđe peškire. Posle kupanja u bazenima obavezno je tuširanje čistom vodom.

Pročitajte još: SPAS: Kapi sprečavaju nastanak ušnog voska, a primena je laka

Foto: Šater

Ne lečite sami infekciju

  • Šta nikako ne bismo smeli da radimo tokom boravka na ovim mestima, ako želimo da sačuvamo zdravlje?

- Kada se nađemo negde na moru i van svog grada, ne bi trebalo da se sami lečimo, već da odemo kod ginekologa. Ne bismo smeli da koristimo na svoju ruku preparate za koje nismo sigurni čemu služe.

Pročitajte još: Zrno pirinča za dečije zube: TRI pravila higijene usta

Izbegavajte tange i popualrne bazene!
Muškarci dobijaju ređe
.Genitalne infekcije u većoj meri se javljaju kod žena nego kod muškaraca, prvenstveno zbog anatomije reproduktivnog sistema. Kod žena se tokom leta češće menja kiselost vagine, zbog pojačanog znojenja, i samim tim je vaginalna sredina pogodna za razvoj infekcije, kada joj se promeni pH vrednost.
  • Na šta bi trebalo da obratimo pažnju prilikom izbora bazena i odabira kupaćeg kostima?

- Danas je aktuelno nošenje što iskrojenijih kupaćih kostima, naročito  tangi. Ukoliko nosimo ovakav kupaći, imeprativ je da ne sedimo na vlažnim mestima bez svog peškira i da kupaći po izlasku iz vode zamenimo suvim. Izbegavajte bazene gde je preterana gužva.

Pročitajte još: Mala i skromna KAMILICA je najlekovitija biljka na svetu

  • Da li se i polno prenosive bolesti, poput infekcije ureaplazmom, mogu dobiti na ovaj način?

- Ureaplazma je seksualno prenosiva bolest koja se prvenstveno dobija polnim putem, ali do nje može doći i intimnim kontaktom sa telesnim sekretima ili predmetima koji su kontaminirani izlučevinama, kao što su peškiri, veš...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas