· · Komentari: 0
PRIRODNO

NAJBOLJI NARODNI LEK: Oporavlja jetru, podiže imunitet i štiti od raka

Konzumiranje ovog povrća bilo sirovog, kiselog ili rasola, ima mnogo pozitivnih uticaja na naše telo.

1605180838_Depositphotos_45848075_xl-2015.jpg

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa za želudac je svojevrsni prirodni lek, on dokazano pomaže kod žgaravice.

Šta sve sadrži sok od kupusa

Sok od kupusa je izrazito bogat vitaminom C i beta-karotinom. NJegovom konzumacijom, u organizam unosimo i folnu kiselinu, vitamin B1, B6, tiamin. Sadrži i značajne količine E i K vitamina. 

Pročitajte još: Oni su najbolji borci protiv starenja, a da li ih JEDETE?

Kupus kalorije sadrži u maloj količini, nasuprot tome bogat je vlaknima, a čak do 92 posto sadržaja čini voda

Crveni kupus je bogatiji lekovitim i hranljivim supstancama, sadrži 6-8 puta više C vitamina nego zeleni. Obiluje antioksidansima (naročito antocijaninima) koji štite mozak od štetnih slobodnih radikala.

Najbolje je konzumirati ga presnog, u salatama ili napravite sok od kupusa

Pročitajte još: ZA SADAŠNJE I BIVŠE PUŠAČE: Ovaj sok od tri biljke će vam OČISTITI PLUĆA

Foto: Depozit

Zašto je bolji kiseli nego sirovi?

Kiseli kupus ima mnogo vrednih sastojaka koja imaju lekovita svojstva, a isto tako i njegov rasol. 

Potpomaže brže zarastanje rana i poboljšava zgrušavanje krvi. Stoga ga jedite redovno, a odlična preporuka je i da pijete svakodnevno sok od kiselog kupusa.

Kupus kao lek za mnoge bolesti

Sok od kupusa kao lek ima brojna pozitivna dejstva na naš organizam. Jedna od njih je regulacija šećera u krvi. Zatim, kupusov sok snižava holesterol u krvotoku. Takođe je izvor enzima koji imaju u našem organizmu sličnu ulogu kao enzimi pankreasa. Tako je on pogodan i kod onih u čijem slučaju je smanjena funkcija ovog organa. Uz to rasterećuje rad jetre i pojačava vaš imunitet.

Pročitajte još: Namirnice od kojih naglo skače ŠEĆER U KRVI: Većinu jedemo svaki dan

Pomaže oboleleloj jetri

I kod bolesti jetre uzrokovane alkoholom, cirozom ili rakom, sok od kupusa pokazao se kao efikasan. Za to su odgovorni glutamin i njegova aminokiselina koji se nalaze u njemu i pomažu u lečenju pomenutih oboljenja.

Može biti koristan i u prevenciji depresivnih stanja, jer sadrži vitamine B9 i B12 koji su vrlo važni za funkcionisanje nervnog sistema. 

Istorijat
Stari Grci i Rimljani su već u ono vreme poznavali blagotvorna dejstva kiselog kupusa. Koristili su ga za lečenje čireva želuca, pa čak i u tretmanima kuge. Mornari su ga u 16-om veku upotrebljavali za prevenciju nastanka skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka C vitamina).

Prevencija kod karcinoma

Efikasan je u prevenciji nastanka raka jetre, pluća, debelog creva kao i karcinoma dojke. Materije koje sprečavaju umnožavanje tumorskih ćelija nastaju tokom samog procesa kišeljenja. 

Pročitajte još: UVRSTITE IH U JELOVNIK: Namirnice koje su odlične za kožu, kosu i nokte

Oboleli koji su konzumirali ovaj dragoceni napitak, smanjili su vreme lečenja za trećinu. Sok od kupusa kao lek ponajviše je doprineo bržem oporavku pacijentima sa rakom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Sok od kupusa naročito dobro iskazuje svoje dejstvo u debelom crevu

Pomoć kod tegoba za varenje

Najbolje rezultate ovaj napitak daje kod lečenja bolesti organa za varenje, čireva i slično. Sok od slatkog kupusa kao lek je dobar kod gastritisa. Pije se po pola čaše, 30 minuta pre obroka, tri puta na dan. Ako ga redovno koristite simptomi žgaravice se vremenom ublažavaju.

Pročitajte još: Evo zašto je "PEGAVA" banana ZDRAVIJA

Rasol ima brojne koristi po zdravlje

Rasol od kupusa kao lek se pokazao dobar naročito za crevnu floru. Sadrži probiotske bakterije koje sprečavaju namnožavanje štetnih bakterija. Konzumacijom 1dl svežeg rasola, dnevno 3-4 puta može biti dobra pomoć prilikom lečenja upaljenog debelog creva.

Recept za pravljenje rasola

Rasol se dobija kao sporedni proizvod prilikom kišeljenja kupusa. Sadrži dosta korisnih sastojaka, međutim prilikom njegove prepreme koristi se mnogo soli, pa je najčešće dosta slan. Iz tog razloga je sok koji je spravljen iz sirovog povrća pogodniji za naš organizam. Pa tako pri konzumaciji rasola treba voditi računa o količinama koje se koriste.

Zbog visokog sadržaja soli, on nije baš idealan za pritisak, bubrege, a ni za želudac!

Pročitajte još: Ovaj smuti će na PRIRODAN NAČIN da snizi vaš KRVNI PRITISAK!

Sok od kupusa

Jednostavno ga nakon pranja ubacite u blender i miksajte sve dok ne nastane kaša. Što ga bolje sameljete lakše ćete dobiti sok nakon ceđenja. Nekoliko puta pomešajte i procedite kroz cediljku. Tokom ceđenja kašikom lagano pritiskajte smešu da bi ste što bolje iskoristili namirnicu.

Foto: Depozit

Obloge od kupusa

Obloge od kupusa, mogu biti vrlo korisne za naše zdravlje. Naročito pogoduju kod otoka na nogama i rukama, nastalih usled upala, povreda, otečenih vena ili opekotina.

Pročitajte još: Da li ste znali? Vegetarijanci imaju lošije zdravlje i opšti kvalitet života u odnosu ljude koji jedu sve

List kupusa kao lek deluje i kod povrede ili otoka kolena

Potrebno je sveže listove oprati, otkloniti tvrde delove i obaviti njima povređeno mesto. Zatim pričvrstiti zavojem ili nekom krpom, možete tako ostaviti i preko noći.

Izuzetna pomoć dojiljama

Zbog antiupalnog i antibakterijskog dejstva, odličan su lek u slučaju upale dojki (mastitis). To se često dešava tokom dojenja, jer dolazi do zapušavanja mlečnih kanala i do pojave bakterijske infekcije, otoka i bola.

Pročitajte još: Spisak stvari koje ne smete kriti od svog lekara

Potrebno je veće listove dobro oprati, otkloniti tvrde delove sa listova , izgnječiti ih rukama te staviti na grudi.

Dobar je za čireve na koži

List se na kratko ubaci u ključalu vodu, a zatim prohladi. Stavlja se na mesto gde je čir i učvršćuje se gazom. On ubrzava sazrevanje čira i postepeno izvlači gnoj iz njega, a ujedno i pospešuje zarastanje rane. Potrebno je stavljati obloge dva puta dnevno dok čir ne prođe.

Pročitajte još: NAJZDRAVIJI MINERAL: Odličan je u prevencija raka i jačanju imuniteta

Za uporan kašalj i bronhitis

Kod respiratornih tegoba uz prirodni sok od kupusa, obloge i te kako pomažu.

Prvo se list stavi u vrelu vodu dok malo ne omekša. Zatim se jedna strana premaže medom i tom stranom okrenutom ka telu postavi na grudni koš. Potom je potrebno to mesto pokriti najlonom i umotati peškirom.

Pročitajte još: Pamučne, hirurške ili maske N95, koje su NAJBOLJE?

Ako je bronhitis u začetku, vrlo brzo ćete videti rezultate. Tretman se koristi uveče pred spavanje, 5-7 dana. A pomaže i kod upale pluća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.