Oglas
· · Komentari: 0
Termovizijski uređaji

Na nišanu i u mraku (FOTO)

Ubrzani razvoj elektronike doprineo je razvoju termovizijskih uređaja za streljačko naoružanje i individualnu upotrebu

1604179694_termovizija.jpg
termovizija - foto: Dragan Šaponjić
Oglas

Ako vas ne mogu videti - ne mogu vas ni pogoditi. Jednostavno pravilo, kroz istoriju je pratilo vojnike koji su se odvažili na noćnu borbu. Neretko, uspevali su tako da ponište brojčanu ili tehničku nadmoć protivnika. 

Pročitajte još: Ozbiljna oprema za zahtevne korisnike po prihvatljivoj ceni

Tek krajem Drugog svetskog rata, uređaji za noćno osmatranje i nišanjenje postaju dovoljno kompaktni, da mogu da se koriste na streljačkom oružju. Ipak, proći će još decenije do masovnije upotrebe.  

Tehnologija katodne cevi 

Donedavno, najzastupljeniji pasivni noćni uređaji, nišanski ili osmatrački - svejedno, funkcionisali su kao „pojačivači svetlosti“. U suštini, reč je o staroj, dobro poznatoj tehnologiji katodne cevi. Kroz optički sistem sočiva, slaba, golim okom ponekad nevidljiva ambijentalna svetlost, pada na fotoosetljivu površinu (najčešće fosfornu), gde se tako pobuđeni elektroni pojačavaju i usmeravaju duž katodne cevi sve do ekrana tj. okulara.  

Nivisis Utam-32 je kompaktan uređaj, foto: Dragan Šaponjić

Ovako je moguće pojačati svetlost i više desetina hiljada puta, što je dovoljno za raspoznavanje oblika, identifikaciju i nišanjenje na daljinama od više stotina metara (za ljudsku figuru) ili nekoliko kilometara ako je reč o vozilima.  

Uređaji ograničenog korišćenja 

Mala količina raspoložive svetlosti zahteva veliki prečnik objektiva koji je „prikuplja“, što se odražava na veličnu, masu i cenu uređaja. Potrošnja energije je relativno velika, pa baterije u najboljem slučaju traju nekoliko sati. Zbog rizika od pregorevanja katodne cevi u slučaju da iznenada bude izložena iole snažnijem izvoru svetlosti, proizvođači su primorani da ugrađuju automatsku zaštitu protiv zaslepljivanja, što je dodatno dizalo cenu proizvodnji i donekle uticalo na veličinu uređaja.  

Utam-32S montiran na jurišsnu pušku M-4, foto: Nivisis

Mehanička osetljivost, ograničen radni vek katodne cevi i postepen pad performansi kako se urađaj približava isteku resursa, takođe su prateće pojave. Do sada su u upotrebu uvedene četiri generacije ovakvih uređaja i svaka je donosila određeno poboljšanje, pre svega u pogledu osetljivosti i oštrini slike. Ipak, magla, kiša, dim ili vegetacija, onemogućavaju osmatranje „pasivcima“ u istoj meri kako to rade u vidljivom delu spektra. Da bi posmatrani objekat bio vidljiv, potrebna je minimalna količina svetlosti i kontrasta, da bi se razaznali barem obrisi posmatrane figure. Sve do pojave tzv. „termovizije“.  

Budućnost je u termoviziji 

Deo spektra sa većom talasnom dužinom od vidljive svetlosti nazivamo infracrvenim zracima. U suštini, oni predstavljaju isijavanje toplote nekog objekta koje postoji sve dok je temperatura tog tela iznad apsolutne nule (-273ºC). Dakle, čak i led ima svoj toplotni trag. Uređaji za detekciju toplotnog zračenja popularno su nazvani termovizijske kamere, iako su ustvari senzori, koji dobijeni signal elektronskim putem pretvaraju u sliku na displeju. To pomalo podseća na staru, crno-belu televizju, sa slikom u nijansama sive boje. 

Korišćenje standardnih baterija za termovizijski nišan, foto: Dragan Šaponjić

Osetljivost ovih senzora je na nivou dvestotog dela stepena, tako da se dobijena slika može prilagoditi potrebama korisnika različitih profila. U industriji, termovizija je nezamenljiva pri kontroli termoizolacije i eventualnog curenja instalacija, kod službi za spasavanje na moru ili u snežnoj mećavi, moguće je otkriti ugrožene sa velike daljine npr. iz helikoptera. Nadzor kretanja u graničnom području ili oko objekata od vitalnog značaja, olakšan je time što na termoviziju ne utiču magla, kiša, dim, jer je moguće očitavati samo zračenje čvrstih objekata.  

Bela slika ugla prostorije u apsolutmom mraku, načinjena kroz Utam 32 (u donjem desnom uglu je indikator potrošnje baterije), foto: Dragan Šaponjić

Razlika u nivou toplotnog zračenja, omogućava da toplokrvni stvor (čovek ili životinja, svejedno) budu uočeni i kroz relativno gustu vegetaciju, kao znatno svetliji obrisi. Tehnološki napredak omogućio je da komponete ovih uređaja postanu jeftine, dostupne i široko zastupljene, a dalji razvoj obećava veću osetljivost, još manje dimenzije i nižu cenu. Već sada je jasno da budućnost uređaja za noćno osmatranje i nišanjenje leži u termoviziji. 

Pojednostavljena logistika 

Nevezano za to ko je proizvođač, modularnost je jedna od osnovnih odlika. Montiranjem na šlem ili sistem traka za nošenje na glavi, za tili čas dobijate naočare ili monokular za kretanje i vožnju po mraku, a Pikatini šina ispred klasične optike, omogućiće vašem oružju dejstvo u najcrnjoj noći ili u potpuno zatvorenom prostoru bez ambijentalne svetlosti, kao što su pećine, podrumi, tuneli...  

Utam 32 kao ručni uređaj, foto: Nivisis

Pritom, teško je naći uređaj teži od 0,5 kg, a skoro svi rade sa standardnim baterijama tipa AA ili CR-123, što bitno pojednostavljuje logistiku. Oni koji su imali priliku da koriste naš PU 5x80, znaju kakav je problem kada vam na terenu zatreba set baterija od 2,48V sa “nemogućim” dimenzijama.  

Najtraženiji kompaktni modeli 

Kompanija „Nivisis“ (Night Visison Sistems) iz Tampe u Arizoni, proizvodni program orijentisala je uglavnom na potrebe specijanih jedinica širom sveta, pa iz tog razloga ima svoja zastupništva na svim kontinentima. Proteklih nekoliko godina najtraženiji je bio kompaktni UTAM - 32 sa vanadium-oksid nehlađenim senzorom. Radi na dve baterije CR-123, sa autonomijom od oko 4,5 sati a osetljivost je 0,005 stepeni. Dimenzije uređaja su 15x7,3x6,9 cm uz masu od 440 g sa baterijama, a displej je crno-beli sa rezolucijom 600x800 piksela. 

Lagane termovizijske naočare olakšavaju kretanje i vožnju po mraku, foto: Dragan Šaponjić

Uvećanje je 2X, a kada je montiran na oružje, moguće je birati između pet vrsta končanice. Isprobali smo ga u za to predviđenoj prostoriji, bez ikakvog izvora svetlosti. Veoma jasno se vide metalna ojačanja u uglovima montažne konstrukcije.  

Pročitajte još: Precizna merenja UMANJUJU grešku na meti (FOTO)

Potpredsednik sektora za razvoj, gospodin Tom Howarth, istakao je jedinstvenu osobinu - UTAM-32 je vodonepropusan do dubine od 20 m!  

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas