Oglas
· · Komentari: 0
psihologija

Postporođajna depresija: Kada se javlja i koliko može da traje

Da, postporođajna depresija najjača je u prvim nedeljama nakon porođaja. Ipak, nauka je došla do važnih saznanja - ona se može pojaviti i tokom naredne tri godine.

1606654357_Depositphotos_56422601_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

U poslednjih nekoliko godina sve više se priča o postporođajnoj depresiji, koja se generalno smatra tabu temom. Ipak, ona zaista postoji i javlja je se kod čak 20 posto majki. Jaki simptomi, koji uključuju depresiju i mnogo suza, obično se javljaju tokom prvih nekoliko nedelja posle porođaja, ali se mogu javiti i kasnije u životu tokom prve bebine godine. 

Dešava se, nekada, da porođajna depresija kod mladih majki traje i po tri godine, prema najnovijoj studiji američkog Nacionalnog instituta zdravlja.

Pročitajte još: Kako bebe razumeju mame? Ovo je odgovor!

Studija je objavljena u žurnalu Pediatrics, a vršena je na 5 000 žena. Jedna od njih četiri imala je visoke nivoe simptoma depresije u nekom periodu tokom tri godine posle porođaja. 

- Naša studija govori da šest meseci nije dovoljno dug period da se prepozna depresija - ističe glavna autorka studije Dajen Putnik.

Foto: Deposit

Simptomi
Ukoliko mislite da patite od postporođajne depresije važno je da se obratite lekaru.Simptomi postprođajne depresije su: tuga, anksiotnost, promena apetita, sna, koncentracije, osećaj bespomoćnosti i bezvrednosti. 

Povećan rizik od depresije

Naučnici su pokazali da one žene koje su imale prethodna stanja, poput promena raspoloženja, gestacijskog dijabetesa imaju veće šanse za pojavu simptoma depresije. Iako svaka žena može doživeti depresiju, neke se ipak nalaze u malo većem riziku, usled nekih mentalnih poremećaja, hroničnih stanja i teških društvenih situacija.

Pročitajte još: NAUKA OTKRIVA: Mame su srećnije i zadovoljnije kada deca idu ranije na spavanje

Spoljni faktori, poput niskih primanja i težih životnih uslova takođe mogu biti okidač. Upravo zato je važno da okolina ima razumevanja i pruži što bolju podršku roditeljima, kako bi deca bila srećnija, zdravija i uspešnija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas