· · Komentari: 0
ČUDA

Arhangel Mihailo mu je rekao: Gurni mač u kamen! Legenda o ARTURU uopšte se nije dogodila u Engleskoj!

Artur je, po legendi, postao britanski kralj tako što je uspeo da izvadi mač iz kamena - čuveni ekskalibur. Da, to je legenda, ali mač u kamenu zaista postoji, ali u Italiji.

1616576078_arturToskana.PNG
Foto: Instagram/ screenshot abbazia_san_galgano

Na brdu Montesjepi u Toskani nalazi se kapela, a u kapeli - mač u kamenu, koji je tu, po legendi, ostavio Galgano Gvidoti, poznatiji kao San Galgano. Još niko nije uspeo da ga odvoji od stene, i postoji predanje kako je u nju dospeo.

Pročitajte još: Pošto je deci obezbedio kuće i stanove, Dejan Milenković iz Borača je sebi podigao grobnicu sa "garsonjerom" (FOTO)

"Krivac" je Galgano Gvidoti, poznatiji kao San Galgano (1148-1181), katolički svetac iz Toskane rođen u Kjuzdinu (okrug Sijena).

Galgano je bio aristokrata, vitez, a onda je video arhangela Mihaila, zapovednika nebeske vojske.
Sve je ostavio i otišao
Prema legendi, arhangel Mihailo pojavio se pred San Galganom i pokazao mu put ka spasenju, ukazavši mu mesto na koje treba da ode. Sledećeg jutra Galgano je izjavio da će postati pustinjak i da će boraviti u obližnjoj pećini.

Pričalo se da je Galgano dugo bio "posvećen" svetovnim užicima, a pošto je bio iz aristokratske porodice, obučen viteškim veštinama, bio je arogantan i nasilan. A onda se sve promenilo. Preobraćenje je, kažu, započelo "viđenjem" arhangela Mihaila, koji se smatra zapovednikom nebeske vojske.

Pročitajte još: Naučnici nemaju odgovor zašto se kamene LOPTE pojavljuju širom sveta, a najbliža je 200 kilometara od Beograda

Prijatelji i porodica su mu se podsmevali, a majka je uspela da ga ubedi da poslednji put poseti verenicu, pre nego što se odrekne svetovnih zadovoljstava. Odenuvši plemićku odecu, San Galgano kreće kod verenice, ali na putu se konj propeo i zbacio ga na zemlju.

Konj se propeo i zbacio ga na zemlju, a onda...

Legenda kaže da ga je onda nevidljiva sila podigla na noge, a glas anđela odveo do Montesjepija - brda u blizni Kjuzdina. Kada je stigao do podnožja brda, rečeno mu je da mirno stoji i gleda ka vrhu Montesjepija. Tamo je ugledao viziju hrama kružnog oblika, sa Hristom, Bogorodicom i 12 apostola. Tada mu je glas rekao da se popne na brdo, a vizija je izbledela.

Bio je plemić i vitez koji je mačem probio kamen Foto: Piksabej

Kada je San Galgano stigao do vrha Montesiepija, glas mu je zapovedio da se odrekne svih svojih svetovnih želja. Galgano se usprotivio, rekavši da je to lako "poput cepanja kamenja mačem". Da bi dokazao reči, San Galgano je izvukao mač i gurnuo ga u kamen.

Mač je prošao kroz zemlju! Bio je zaprepašten

Na njegovo veliko zaprepašcenje, oružje je prošlo kroz kamen "poput vrućeg noža kroz puter" i od tada je zaglavljeno u kamenu. Ovoga puta nije bilo sumnje, mladić je jasno razumeo poruku, i živeo je na Montesjepiju kao isposnik.

Pročitajte još: Da li znate da je Lenjin ukrao tuđ identitet i da je imao 146 imena?!

Prema drugoj verziji, Galganov konj je odbio poslušnost i odveo ga je na vrh Montesjepija, gde su mu se ukazale vizije. Poverovaši arhangelu Mihailu, Galgano je rešio da tu postavi krst. Ali, pošto nije mogao u tom trenutku da ga napravi od drveta, zabio je mač u zemlju, koja se okamenila.

Kanonizacija
Proces kanonizacije Galgana započeo je 1185, samo nekoliko godina nakon njegove smrti, i Galgano je prvi čije je proglašenje za sveca Rimska crkva sprovela formalnim postupkom.
Istraživanja su dokazala da je mač stavrno u kamenu!

Nekoliko godina nakon smrti San Galgana, na vrhu Montesjepija sagrađena je kružna kapela, čija je glavna atrakcija - upravo mač u kamenu. Vekovima se verovalo da je u pitanju prevara. Međutim, novija istraživanja, zasnovana na sastavu metala i stilu mača, pokazala su da je oružje zaista iz 12. veka.

Pročitajte još: Najbolji mađioničar svih vremena: Kako su izgledali TRIKOVI Maks Malina koji nikada nisu "provaljeni" (VIDEO)

Istraživači su takođe otkrili, pomoću geofizičkiih tehnika, da se ispod mača nalazi šupljina dimenzija dva metra sa metar, u kojoj bi se moglo nalaziti telo svetitelja.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Datiranje ugljenikom još jedne zanimljivosti kapele - para mumificiranih ruku, potvrdilo je da su i one iz 12. veka. Prema jednoj legendi, đavo je poslao ubicu u liku kaluđera u Montesjepi. Divlji vukovi sa brda, sa kojima se sprijateljio San Galgano, zaštitili su sveca i napali potencijalnog napadača. Nakon što je atentator ubijen, njegove ruke su mumificirane i potom izložene u kapeli.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.