Oglas
· · Komentari: 0
ENIGMA

Seljak je iskopao ČINIJU i svima je bilo jasno da je VEOMA STARA, a onda je usledio ŠOK i pitanje: KAKO JE STIGLA OVDE?

Više od 70 godina traje enigma otkud činija sasumerskim natpisima u Boliviji!

1603976448_BrienFo.PNG
Foto: Youtube/ screenshot Brien Foerster
Oglas

Kada je seljak u Boliviji na njivi Čua hacijende blizu jezera Titikaka, udaljenoj 80 kilometara od La Paza, pronašao keramičku činiju nije ni sanjao kakav će problem stvoriti u svetskoj arheologiji.

Pročitajte još: DVE godine su putovali do SRBIJE, a kada je došla CRVENA ARMIJA uništili su OFICIRSKE uniforme (FOTO/VIDEO)

Danas je činija poznata pod imenom "Fuente Magna", a problem nije u obliku, koji je okrugao, niti glini od koje je napravljena. Tačnije, svima je odmah bilo jasno da je činija, ukrašena zoološkim i antropomorfnim motivima napravljena u Boliviji.

Foto: Youtube/ screenshot Brien Foerster
Na činiji je sumersko pismo!

Bolivijski arheolog don Maks Portugal Zamora je još 1958. godine čuo od prijatelja pastora Manjona za činiju, otišao je da je vidi i dao joj je naziv. Razlog zašto činija do danas izaziva kontraverze je natpis na njoj. Natpis sa činije "Fuente Magna" je preveo Alberto Mariani, a on je specijalista za sumersko pismo.

Pročitajte još: Kada je PUTIN seo na OVU STOLICU svi su znali da će biti prvi čovek RUSIJE (FOTO)

Foto: Youtube/ screenshot Brien Foerster

Linearno pismo je opisano kao proto-sumersko koje se nalazi u Mesopotamiji, a sam natpis na činiji govori o žetvi i datira iz 3000. godina pre naše ere.

Kako je činija stigla do Bolivije?

Da li su Sumerci plovili do Južne Amerike?

Arheolozi pretpostavljaju da su Sumerci napravili posudu 2.500 godina pre naše ere, a onda su je doneli doseljenici u Boliviju. Naime, arheolozi veruju da su Sumerci imali dovoljno dobre brodove kojima su mogli da oplove Afriku i preplove Atlantike kako bi stigli do Južne Amerike.

Pročitajte još: Prvi ROBOVI u SAD nisu bili iz AFRIKE, a LOGORE nisu izmislili NACISTI

Međutim, postoje i skeptici koji misle da je "Fuente Magna" napravljena u Južnoj Americi pošto je ukrašena panterima kojih nema u Mesopotamiji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas