Oglas
· · Komentari: 0
REBUS

Niko ne zna kako je napravljena KAPIJA SUNCA, a bila je portal u najstarijem gradu na svetu

Drevni portal je napravljen od jednog bloka andezita teškog 10 tona.

1625132724_Kapija-Sunca.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Kapija Sunca nalazi se u blizini jednog od najčudsenijih jezera na Zemlji - jezera Titikaka. Prastara kultura koja je naseljavala današnju Boliviju, podigla je ovo monumentalno zdanje na mestu arheološkog lokaliteta Tihuanako.

Pročitajte još: Najuzbudljivije otkriće u istoriji: Nisu izumrli, svi nosimo gene NEANDERTALACA

Kapija Sunca u Boliviji

Od prvog evropskog istraživača koji je nabasao na ovu misterioznu strukturu do današnjeg dana, arheolozi, istoričari i turisti ostaju bez reči pred veličanstvenošću Kapije Sunca. Stručnjaci je smatraju jednim od naboljih primera perfekcionizma koji je dostigla kultura njenih tvoraca i u smislu umetnosti i u smislu simbolizma kojim obiluju reljefi.

Ukrašavanje je prekinuto
Ukrašavanje Kapije Sunca reljefima nije do kraja završeno, jer su arheolozi primetili nekoliko nezavršenih figura. Kao da su klesari prekinuli svoj rad iznenada i u velikoj žurbi.
Kapija je bila na vrhu piramide Akapana

Kapija Sunca je bila deo veće građevine, najverovatnije smeštene na vrhu piramide Akapana ili hrama Kalasasaja s obzirom da se tu nalzi nekoliko konstrukcija napravljenih od istog materijala kao i Kapija Sunca.

Pročitajte još: Ivanov je pokušao da oplodi šimpanze LJUDSKOM SPERMOM, a cilj je bio jedan! Šta se KRILO iza NAJOZBILJNIJEG svetskog projekta! (VIDEO)

Kapija sunca je ukrašena kao da je u Mesopotamiji

Na površini kapije prepoznatljivi su prikazi boga Virakoče okruženog krilatim stvorenjima koja kleče pred njim.

Jesu li to prikazi istih krilatih stvorenja kakva su pronađena u Mesopotamiji? Na kapiji se nalaze 32 lika sa ljudskim licima i 16 sa glavama kondora.

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Foto: Piksabej

Ko je bio Virakoča?

Virakoča je bog-tvorac predinkanske i inkanske mitologije, poštovan u regionu Anda u Južnoj Americi. Prema legendi, Virakoča je izašao iz jezera Titikaka tokom vremena tame da bi doneo svetlost i stvorio Sunce, Mesec i zvezde.

Pročitajte još: Najviše vampira živelo je u Podunavlju, a problem je rešen KINDžALOM

Ovaj drevni bog takođe je stvorio ljude tako što je svojim dahom duvao u kamenje. NJegove prve ljudske kreacije bile su džinovi bez uma i nisu mu se svideli. Zato ih je uništio prizvavši potop, a zatim napravio nove ljude od manjeg kamenja.

Prema legendi vrata su...
Prema legendi Aimara, vrata kriju tajnu koju su ostavili drevni preci Aimara. Tajna će spasiti čovečanstvo kada se bude našlo u nevolji, kaže legenda...
Dahom je davao život, a onda je doneo potop!

Na gornjem delu sa desne strane Kapije uočljiva je pukotina koja deli kamen na dva dela. Veruje se da je pukotina nastala nakon udara munje, ali se ova teorija ne može dokazati jer nema uočljivih tragova vatre na kamenu ili u njemu. Po jednoj legendi, Kapiju je bacio džin i kada je dotakla zemlju pukla je na pola.

Pročitajte još: Betmen je bio debeljuškasti mesar, a Holivud je na njemu zaradio milijarde! (VIDEO)

Kapija Sunca je najvažniji spomenik u Tihuanaku - gradskom kompleksu koji je bio centar izuzetno razvijene predinkanske civilizacije Tihuanako. Ta se civilizacija zasnivala na poljoprivredi, arhitekturi i gajenju životinja. Tehnološki i religijski uticaj civilizacije Tihuanako obuhvatao je teritorije čitavog platoa Kolao, između jugozapadnog Perua, zapadne Bolivije, severa Argentine i severnih delova Čilea.

Foto: Piksabej

Grad Tihuanako je arhitektonska misterija

Grad Tihuanako karakteriše neverovatno zamršen arhitektonski stil ukrašen sa bezbroj reljefa dodatno obavijenih velom misterije.

Arheolozi nemaju objašnjenje za ovaj grad.

Gradski kompleks čini nekoliko važnih arhitektonskih struktura: Akapana, Istočni Akapan i stepenaste platforme Pumapunku, Kalasasaja, Keri Kala, Putuni, Puerta del Sol (Kapija Sunca) i Pumapunku sa svojim apsolutno zadivljujućim strukturama koje ponosno prkose pokušajima arheologa da ih objasne.

Najstarija kultura
Tihuanako se smatra jednom od nastarijih kultura Južne Amerike koja je cvetala u periodu od 1.500.g.p.n.e. do 1.000.g.n.e. Bar tako tvrdi zvanična arheologija.

Pročitajte još: Aleksandar je pobedio poslednjeg samuraja, ponizio Japan i vratio se kući

Nedavna istraživanja su samo potvrdila da ove arhitektonske strukture, baš kao i Kapija Akapana predstavljaju primer visokorazvijene veštine obrade kamena, poznavanja deskriptivne geometrije i sistema proporcija.

Teorija Artura Poznanskog

Pisac i istraživač Artur Poznanski izneo je procenu da Tihuanaku datira sve do 15.000.g.p.n.e. Prema njegovoj teoriji, posle velikog potopa koji se dogodio oko 11.000.g.p.n.e. preživeli su razvili napredne tehnike obrade zemlje koje tek danas uočavaju stručnjaci.

Tihuanku je iznedrio ostale civilizacije.

Koristili su tehnike koje nam nisu baš najjasnije da bi proizveli ogromne količine kukuruza, kinoe, krompira i make (moćnih namirnica koje se i danas koriste), iako je klima bila značajno hladnija. U svojoj čuvenoj knjizi "Tihuanako, kolevka američkog čoveka". Poznanski iznosi dve teorije koje su za proglašenje Tihuanaka najstarijim gradom na planeti.

Pročitajte još: Najnovije otkriće: Dinosaurusi su imali vrtiće, a DADILJI se desilo nešto zastrašujuće

S obzirom na starost, neki naučnici smatraju da je Tihuanako kultura koja je iznedrila sve južnoameričke civilizacije. Drugi pak smatraju da je centar drevne megalitske imperije koja se prostirala centralnim delom Anda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas