Oglas
· · Komentari: 0
OPREZ

Da li ste znali da MAGNETI na frižiderima mogu biti izuzetno opasni? Evo i ZAŠTO!

Magneti su mnogima omiljeni suveniri sa putovanja

1671197023_profimedia-0120882116-agneti-naslov.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

Kada pogledamo ukrasne magnete šarenih boja, sa natpisima gradova uvek nas podsete na neko lepo putovanje.

Ali, da li magnet može da uzrokuje kvar na uređaju, ili da negativno utiče na zdravlje čoveka? Ruski profesor popularizacije fizike i nauke Jurij Mihajlovski, otkrio je na koje stvari treba da obratite pažnju prilikom skupljanja magneta. Magneti su uglavnom bezopasni, ali sve zavisi od njihove snage, objašnjava Mihajlovski. Ako uređaj počne da se kvari, postavlja se pitanje da li su magneti mogući uzrok.

Pročitajte još: IZABERITE SIMBOL I SAZNAJTE ŠTA JE SADA NAJVAŽNIJE DA URADITE U ŽIVOTU: Test koji otkriva korake ka srećnoj budućnosti!

Foto: Profimedia

Pročitajte još: DA LI STE NEKADA VIDELI OVOLIKU MAČKU? Svi se uplaše kada ga vide, a vlasnici nisu ni slutili da će toliko porasti ( FOTO/VIDEO)

“ Ako govorimo o konvencionalnim magnetima za frižider, oni su napravljeni od ferita koji stvaraju prilično slabo magnetno polje. Međutim sada možete da kupite i druge vrste magneta, koji su napravljeni od neodima, gvožđa i bora, a koji su dovoljno snažni da utiču na uređaj. U ovim slučajevima bolje je koristiti feritne magnete,”otkriva Mijajlovski i dodaje:

“ Takođe, ako iz nekog razloga u našem telu postoji nešto na šta bi magnet mogao da utiče, a to se najviše odnosi na ljude sa ugrađenim pejsmejkerima, ne bi trebalo da se približavamo magnetima, jer mehaničko to može prouzrokovati privlačenje ili odbijanje, što nije baš dobro,” kaže naučnik.
 Međutim, magnetno polje se vrlo brzo smanjuje sa daljinom. Na udaljenosti već od 10 centimetara neće biti interakcije, zaključuje on.

 

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas