Oglas
· · Komentari: 0
22. april dan planete

Danas slavimo DAN PLANETE ZEMLJE: A u susret njemu, pripremili smo savete kako možete doprineti zaštiti PLANETE

​Sve što radite u svom svakodnevnom životu ima uticaj na planetu, od hrane koju jedete do automobila koji vozite.

1650636660_environmental-protection-g82df6f124_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

To ne znači da treba da jedete samo povrće i da počnete da vozite bicikl svuda. Mada, možete pokušati da konzumirate manje mesa i vozite samo onda kada je to potrebno. Male promene poput ovih mogu vam pomoći da smanjite uticaj na životnu sredinu.

Pročitajte još: Ovaj detalj iz biografije Nikole Tesle niko nije znao (FOTO)

Šta je održivi život?

Održiv život podrazumeva smanjenje količine Zemljinih resursa koje koristite da biste je zaštitili. Postoji nekoliko načina na koje to možete da uradite, uključujući ograničavanje količine energije koju koristite, korišćenje ekološki prihvatljivih proizvoda i promenu ishrane. 

Zašto je važan održivi život?

Trenutno proizvodimo resurse, koristimo energiju i stvaramo otpad brzinom koja nije održiva. To dovodi do ekoloških problema, kao što su zagađenje i klimatske promene, koje nanose štetu životnoj sredini, divljim životinjama i ljudima. Da ne pričamo o deponijama, zagađenim okeanima i obalama. 

Unošenjem nekih malih promena u svoj životni stil, možete smanjiti svoj doprinos zagađenju i pomoći u rešavanju ovih problema.

Ako želite da živite održivijim načinom života, ali ne znate kako, pokušajte da pratite neke od ovih saveta:

1. Uštedite energiju

Koristeći manje energije, možete pomoći da se smanji emisija ugljenika. Postoji nekoliko načina na koje možete da uštedite energiju kod kuće, uključujući isključivanje aparata u stanju pripravnosti, smanjivanje grejanja i vešanje odeće da se osuši umesto da koristite mašinu za sušenje. Uređaji i kada nisu uključeni troše određenu količinu struje, te je najbolje da punjače odmah vadite iz štekera, ili da koristite produžni kabal za prekidačem, pomoću koga možete da ugasite sve uređaje kada idete na spavanje.

2. Jedite manje mesa

Proizvodnja mesa jedan je od najvećih doprinosa klimatskim promenama i zagađenju pejzaža i vodenih tokova. Kako? Proizvodnja mesa zahteva enormne resurse vode i zemljišta koje se koriste za masovno uzgajanje životinja na farmama. Takođe životinje ispuštaju metan kroz svoje gasove koje uništavaju ozonski omotač. Ako ga jedete manje, možete pomoći da se smanji uticaj koji mesna industrija ima na Zemlju. 

3. Koristite alternative za višekratnu upotrebu

Proizvodi za jednokratnu upotrebu, posebno plastični, imaju tendenciju da završe na deponijama i okeanu, uzrokujući štetu divljim životinjama i životnoj sredini. Spriečite ovo tako što ćete umjesto toga koristiti višekratne i ekološki prihvatljive alternative. Izbegavajte da kupujete proizvode sa previše plastične ambalaže. Koristite rifuz ili kese koje su više puta upotrebljive. Obratite pažnju na plastiku kada odete u market i videćete da sve to završava na deponiji ili u okeanu, jezivo zar ne? 

4. Reciklirajte i ponovo koristite

Reciklirajte tako što ćete svoje smeće odlagati u ispravne kante. Takođe, pokušajte da ponovo koristite proizvode i predmete što je više moguće pre nego što ih stavite u kante kako biste smanjili otpad. Takođe, odeću ili reciklirajte ili donirajte, deponije tekstilne industrije su sve veće i veće zbog "brze mode".

5. Štedite vodu

Možete da uštedite vodu u svom domu i oko njega tako što ćete napraviti niz malih promena. Postoje nastavci za slavinu koji ograničavaju protok veće količine vode, ali imaju rasprščivač koji će vam omogućiti da se nesmetano istuširate ili operete suđe. Ukoliko imate baštu ili dvorište, skupljajte kišnicu za tehničku vodu, kojom ćete zalivati biljke ili prati baštenske stvari. 

6. Kupujte proizvode koji imaju oznake da su "zeleni" ili "ekološki" 

Postoji niz različitih bedževa i etiketa koji pokazuju da je određen proizvod ekološki. To sada možete naći i u prodavnicama hrana i u prodavnicama odeće. Ili su oznake da je neki proizvod recikliran ili da za pravljenje tog proizvoda su korišćeni etički načini. Naprimer, sigurno ste videli žabicu u zelenom krugu, taj bedž označava da proizvodnja tog proizvoda nije uticala na kršenje kišnih šuma, a oznaka izgleda ovako:

7.  Koristite ekološke proizvode za čišćenje

Neki proizvodi za čišćenje sadrže hemikalije koje mogu biti štetne po životnu sredinu. Ako se posvetite korišćenju zelenih/eko proizvoda za čišćenje, možete pomoći da ove hemikalije ne naškode Zemlji. Postoji toliko prirodnih alternativa za čišćenje kao što su: soda bikarbona, sirće, limun, so, itd, što je mnogo bolje nego da upotrebljavate hemikalije koje su štetne i po vas i vašu kožu. Takođe proizvodi za čišćenje pakuju se u vrlo debelu plastiku koja je ubitačna po životnu sredinu. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas