· · Komentari: 0

Postoje 3 tipa SNOVA: Otkrivamo kad se koji pojavljuje i zašto su nam snovi nekada "ispretumbani"

Neki snovi su samo fantastična igra mašte, dok su drugi senzacija koju primate iz okoline

1655368250_giraffe-gceafcba4a_640.jpg
Foto: Pixabay

Iako dosta znamo o snovima, snovi su generalno neistražena oblast do kraja i uvek možemo iznova postavljati pitanja za neke snove koji nam se događaju. 

Pročitajte još: Trebalo bi da naučite da ĆUTITE O OVIH 5 STVARI - odmah će vam krenuti u životu

Ono što su stručnjaci uspeli da utvrde, jeste da postoji 3 tipa snova: 

  • Pasivna mašta
  • Iluzija snova
  • Halucinacije u snovima

1. Sanjanje je pasivna mašta:

Sanjarenje je pasivna mašta u budnom stanju. Sanjanje je takođe pasivna mašta tokom laganog sna. Više je oslobođen kontrole i kritike nego sanjarenja. Slike dolaze same od sebe zahvaljujući sugestivnim silama i kombinuju se na različite načine. Oni su delo podsvesti. Oni se shvataju kao stvarne percepcije tokom sna. Ali oni nisu percipirani od strane spoljašnjih objekata i ne slažu se sa njima. U ovom tipu sna je moguće lucidno sanjati, odnosno upravljati svojim snovima na način na koji to želimo. 

To su slike koje proizvodi nesvesni um. Ponekad su slike iz snova žive i jasne. One su projektovane u svemir i izgledaju kao stvarni objekti percepcije. Kritička sposobnost je uglavnom suspendovana tokom spavanja. Stoga se slike iz snova često kombinuju na apsurdan i koherentan način.

2. Iluzija snova: 

Uzbuđuju ih spoljašnji nadražaji. Čovek koji spava u dobro osvetljenoj sobi ponekad sanja o požaru. Čovek koji zimi spava sa nedovoljno odeće može sanjati da pliva u reci kada je izložen kiši. Čovek koji je imao termofor pod nogama, sanjao je da hoda po krateru vulkana. To su iluzije iz snova. Čest primer je i ako nam se ide u toalet, da možemo to sanjati i u snu. Dakle stvarne senzacije nam se odražavaju na različite načine kroz san i to je iluzija koje stvaraju snovi. 

3. Halucinacije u snovima:

Uzbuđuju ih centralni nadražaji ili niz misli i slika. Mladić zaljubljen u devojku sanja o svojoj voljenoj. Neke snove pokreće nezadovoljena želja za seksom (Frojd). Neke pokreću i druge želje, na primer, pesnički impuls, muzički impuls, umetnički impuls, itd. Ovakvi snovi mogu "izvući" iz fioke mnoge stvari koje su duboko urezane u vašoj podsvesti, a kojih možda i niste svesni. 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.