· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

Da li znate koje istorijske ličnosti predstavlja KRALJICA u ŠAHU? Prva uopšte nije bila ŽENSKO

Nekada nije imala sve moći koje danas ima

1592574765_Depositphotos_6743053_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ne postoje pouzdani podaci o tome kada je i gde nastao šah. Najverovatnije je da se pojavio pre više od 2.000 godina. Pouzdano se zna i dokazano je da je pre 1.500 godina postojao u Indiji tokom carstva Gupte, i da se zvao “čaturanga”. 

Istorija
Istoričarka Merilin Jalom u svojoj knjizi “Rođenje šahovske kraljice” iznela je danas najšire prihvaćenu tezu o tome da je uspon šahovske kraljice bio povezan sa usponom moćnih srednjovekovnih vladarki u ovom delu Evrope kao što su bile Eleonora od Akvitanije i Izabela prva od Kastilje. Kraljica u šahu i moć koju ona danas ima na neki način simbolizuju upravo ove dve velike evropske vladarke, ali i čitav niz savladarki, regentkinja i princeza koje su tokom 15. i 16. veka imale ogromnu političku moć, naročito na dvorovima u Španiji, Francuskoj i Portugaliji.

Pročitajte još: Pre tačno 93 godine srpska nacionalna kompanija je raširila krila (VIDEO)

Reč je bila o dalekom pretku šaha čije su vigure reprezentovale četiri roda tadašnje indijske vojske –pešadiju, konjicu, slonove i borna kola koji su svi štitili radžu (kralja) i njegovog savetnika mantrina koji su se nalazili u sredini.

Upravo ovaj “savetnik” bio je predak današnje šahovske kraljice tj. dame i upravo to je bio početak interesantne istorije koju je imala ova figura.

Pročitajte još: U ZEMLJINU orbitu je 13. juna poslato 58 SATELITA, druga misija će biti 5 dana, a cela planeta biće POKRIVENA (FOTO)

Igru su u 6. veku prihvatili Persijanci i oni su kraljicu zvali “Firzan” – savetnik/vezir. Reč je bila o prilično slaboj figuri koja je mogla da se kreće samo po jedno polje dijagonalno i koja služi kao poslednja odbrana Kralja. 

Prateći ovu tradiciju Evropljani su figuru zvali “Fers”, dok Rusi i danas koriste naziv “Ferz”, prenosi Istorijski zabavnik.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Svako ko ulazi kod Putina mora da prođe kroz POSEBAN TUNEL, a znate li ZAŠTO? (VIDEO)

Kraljev vezir je vremenom evoluirao u njegovu suprugu. Prvo je reč “Fers” u nekim evropskim jezicima postala gramatički ženskog roda, a onda su i oni koji su tek počinjali da igraju šah počeli da komentarišu da figura koja stoji pored kralja mora da predstavlja kraljicu.

Pročitajte još: Ona rađa decu po NARUDžBINI: Nisu mi dali da ga uzmem u naručje, ali morala sam ovo da uradim

Usavršavanjem drevne igre čaturange šah je vremenom poprimao sadašnji obilik. Najveća promena dogodila se tokom 15. veka kada je upravo kraljica dobila nov način kretanja i sve sadašnje “moći” koje su je pretvorile u najjaču figuru na tabli.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.