Oglas
· · Komentari: 0

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?

DIGITALNA transformacija je proces koji temeljno menja sve oblasti, uključujući i poslovne aktivnosti. Digitalna transformacija, između ostalog, utiče i na način na koji organizacije upravljaju ljudskim resursima, odnosno zaposlenima, koji predstavljaju najvredniji resurs svake kompanije.

1705401216_426879_3409714-555-ff_f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Jedan od najvećih izazova je prilagođavanje zaposlenih novim tehnologijama i zahtevima tržišta rada. Znanje i veštine koje su nekada bile dovoljne za obavljanje određenih poslova, danas su zastarele ili nedovoljne. Zato je potrebno stalno učenje i usavršavanje. To zahteva i promenu načina obrazovanja i razvoja zaposlenih, koji se sve više oslanjaju na digitalne metode koje omogućavaju fleksibilnije, interaktivnije i personalizovano učenje.

Drugi izazov je privlačenje i zadržavanje talenata u uslovima globalne konkurencije i promenljivih očekivanja zaposlenih. Digitalna transformacija je otvorila nove mogućnosti za zapošljavanje i saradnju sa ljudima iz različitih delova sveta, koji imaju različita znanja, iskustva i kulturu. To zahteva i promenu načina selekcije i regrutacije kandidata, koji se sve više oslanjaju na digitalne alate.

Takođe, promenjena su i očekivanja zaposlenih, koji traže veću autonomiju, fleksibilnost, saradnju, inovacije i priznanje za svoj rad.

Treba pomenuti i da je digitalizacija HR-a posebno bitna u velikim korporacijama, naročito onima koje posluju regionalno ili na svetskom planu, budući da su njihove operacije zahtevnije, obimnije i kompleksnije.

Digitalizacija HR-a bila je i jedna od tema nedavno završenog HR Week-a, najveće online konferencije u ovoj oblasti, koja je okupila oko 10.000 učesnika iz 50 zemalja. Tokom konferencije prikazane su i uspešne prakse u oblasti digitalizacije u domenu ljudskih resursa. Svoja ostvarenja u toj oblasti predstavila je i naša kompanija NIS, koja je učinila krupne korake u digitalnoj transformaciji HR-a.

Kako su naveli predstavnici ove kompanije, jedna od najvažnijih digitalnih novina je i Digitalni HR Asistent – Chatbot. Na ovaj način zaposleni od digitalnog asistenta dobijaju odgovore na često postavljana HR pitanja, objašnjenja o pravima i beneficijama, uz praktično pojašnjenje procedura. Sa druge strane, zaposleni u HR sektoru na ovaj način su oslobođeni repetativnih poslova i mogu da se fokusiraju na strateška pitanja. Takođe, na ovaj način, kako navode u NIS-u, povećava se zadovoljstvo zaposlenih i unapređuje komunikacija sa njima, jer je Chatbot uvek “raspoložen” da odgovori na sva pitanja.

U NIS-u navode da veliki značaj pridaju komunikaciji sa zaposlenima, pa je razvijena i mPortal aplikacija, koja služi za informisanje svih zaposlenih, a od posebnog je značaja za one koji radno vreme provode na terenu, van kancelarija. Ova aplikacija pruža mogućnost svim zaposlenima da na mobilnom telefonu imaju sve potrebne informacije.

Takođe, u NIS-u je razvijena i aplikacija “Uspeh na delu” čiji je cilj povezivanje posvećenosti i motivacije zaposlenih sa ciljevima kompanije. Putem ove aplikacije, kako navode u NIS-u, omogućeno je i nagrađivanje zaposlenih u skladu sa njihovim doprinosom ciljevima kompanije.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas