Oglas
· · Komentari: 0

MUDROSTI RIMSKIH FILOZOFA: Šest citata kojih svako treba da se pridržava

Rimski filozofi su iza sebe ostavili vredne mudrosti koje vam mogu pomoći u životu

1693816592_shutterstock_54186361.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Rimski filozofi su ostavili mnogo mudrih i dubokih citata koji nas još uvek inspirišu i podstiču da razmišljamo o glavnim pitanjima života. Evo kojih šest vas mogu motivisati da napravite neke promene ili mogu služiti kao smernice ka sreći:

1. "Najvrednije vreme je vreme koje nemamo." - Seneka

Ovaj citat nas podseća da je vreme najvredniji resurs koji imamo. Ne možemo da se vratimo u prošlost, ali možemo da iskoristimo našu sadašnjost da kreiramo svoju budućnost.

2. "Želeti ono što je moguće je znak zdravog razuma." - Chiceron

Ovaj citat nas podseća na važnost da budemo realni u svojim željama. Moramo da želimo ono što je za nas moguće i realno ostvarivo da naši snovi ne postanu uzrok našeg razočarenja.

3. "Ako ćutiš – ćuti iz ljubavi; ako opominješ – opominji iz ljubavi; ako opraštaš – opraštaj iz ljubavi." - Aurelije Augustin

LJuibav je najveća pokretačka snaga i sila - sve radite iz ljubavi.

4. "Najbolji način da se pripremite za život je da počnete da živite." - Seneka

Ovaj citat nas podseća da treba da preduzmemo akciju i da se ne plašimo da počnemo. Ne možemo da čekamo da sve okolnosti našeg života budu idealne da bismo počeli da ga živimo - moramo se kretati i stvarati sopstvene mogućnosti.

5. "Prihvati stvari na koje vas sudbina veže i volite ljude s kojima vas sudbina dovodi zajedno, ali radite to s celim srcem." - Marko Aurelije

Ponekad nas život odvede neobičnim putevima do nečega što nismo planirali, ali ako srcem naučimo da se prilagodimo i prihvatimo - iz mnogo čega možemo stvoriti lepotu.

6. "Najlakši način da budete srećni je da usrećite druge." - Seneka

Ovaj citat nas podseća da možemo pronaći sreću pomažući drugim ljudima. Dobra dela i briga o ljudima pomažu ne samo njima, već i nama samima.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas