· · Komentari: 0

Na dnu jezera otkriven brod star 130 godina: Smatralo se da je zauvek izgubljen

Smatralo se da je „Atlanta” zauvek izgubljena, ali sto trideset godina stara olupina tog broda konačno je otkrivena na dnu jezera Superior u SAD, blizu granice sa Kanadom.

1646497278_boat-g1df55b7f1_1280.jpg
Foto: Pixabay

Čudesno dobro očuvana olupina broda se nalazi u mutnim dubinama, na oko 200 metara ispod površine jezera, prema navodima iz Istorijskog društva Velikih jezera, čiji su je članovi i otkrili.

Olupina broda pronađena je zahvaljujući traganju uz sonar, a pretražena je ogromna površina dna jezera.

Noseći tovar uglja, „Atlanta” je potonula tokom oluje 4. maja 1891. dok ju je vukao parobrod „Vilhelm”.

Ne samo da je puklo uže za vuču već su se pokidala i jedra „Atlante”, što ju je ostavilo na milost i nemilost oluji.

Pročitajte još: NUMEROLOZI OBJAŠNJAVAJU JEZIVU STATISTIKU: Zašto je broj 11 baksuzniji od broja 13?

Sedmočlana posada ukrcala se u čamac za spasavanje i veslala satima dok nije stigla u spasonosnu stanicu Krisp point. Prilikom iskrcavanja, čamac se prevrnuo i samo su dva člana bezbedno stigla do obale.

„Detaljni izveštaji o olupini potiču iz svedočenja preživelih koje je zabeležila američka Služba za spasavanje, sada Obalska straža", rekao je Kori Edkins iz Istorijskog društva Velikih jezera.

Prema Brusu Linu, izvršnom direktoru Društva, retke su olupine brodova koji se mogu jasno identifikovati nakon ovoliko vremena. Olupina je posebno dobro očuvana zahvaljujući hladnim vodama jezera Superior.

Pročitajte još: Čak 80 odsto ispitanika naseda na OVAJ trik psihologa: Da li možete da rešite MOJSIJEVU ILUZIJU?

Preživeli su rekli da su se sva tri jarbola polomila tokom oluje, navodi, a slike brodoloma potkrepljuju te tvrdnje.

Tabla sa imenom „Atlante”, međutim, ostala je skoro netaknuta.

Edkins je rekao da postoje muzeji koji žele da naprave izložbu o ovom brodu, ali i objasnio da je nezakonito uzimati bilo šta iz olupine osim ako se ne poseduje posebna dozvola. Društvo za sada smatra da bi najbolje rešenje bilo da se olupina „ne ometa" i da ostane na dnu jezera.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.