· · Komentari: 0

Nikada nemojte piti vodu iz FLAŠICE koja se ZAGREJALA NA SUNCU: Ugrožavate zdravlje više nego što mislite

Izbegavajte da pijete vodu iz zagrejane flašice čak i kada ste žedni

1658343144_globelet-reusable-dBoLDs1lg5Q-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Tokom tropskih vrućina, kuću ne napuštamo bez flašice vode. Neretko se dešava da se usled visokih temperatura flasišica zagreje, odnosno voda u njoj.

Međutim, da li znate šta se tada dešava?

Kako se plastične flašice prave od polietilen tereftalata koji, kada se zagreje, otpušta štetnu hemikaliju bisfenol A (BPA). Kada se bisfenol unese u organizam može biti izuzetno štetan.

Pročitajte još: Korisnica Tik Toka podelila brz i jednostavan način za rashlađivanje: Potreban vam je samo ubrus

Što se flašica više zagreva, to otpušta i više štetnih sastojaka koji prelaze u vodu. Nedavno je i sproveden eskperiment koji to dokazuje. Naime, profesorka Lina Ma je sa svojim timom naučnika ispitivala koje se sve hemikalije oslobađaju iz plastične flašice nakon stajanja na visokoj tempperaturi tokom 4 nedelje.

Ta studija je dokazala da se nivo štetnog BPA povećava na visokim temperaturama. Ni slučajno ne pijte vodu iz flašice koja je danima bila u automobilu ili na suncu.

Bisfenol A povezuje se sa brojnim zdravstvenim problemima - poput pada imuniteta, problema sa reproduktivnim zdravljem i neurološkim problemima. Čak je utvrđeno da ova hemikalija povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i dr.

Najbolje bi bilo koristiti staklenu umesto plastične flašice.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.