· · Komentari: 0
VITKE

Prevarite hormone: Ko ima donji stomak neka jede pistaće, a kukove jabuke!

Ako ste mesec dana bili na proteinskoj dijeti, a težina se ipak nije smanjila ili je čak porasla, možda je razlog tome hormonalni disbalans u vašem organizmu

1619616657_Depositphotos_23464170_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Pored sedećeg posla i prejedanja, za debljanje takođe mogu biti krivi i hormoni. Ako ste mesec dana bili na proteinskoj dijeti, a težina se ipak nije smanjila ili je čak porasla, možda je razlog tome hormonalni disbalans u vašem organizmu. Sastavili smo kompletan dosije o hormonima koji mogu postati prepreka na putu do figure iz snova.

Pročitajte još: Peskaterijanci će spasiti svet: 4 razloga zašto je ova ishrana dobra

Višak estrogena

Ako imate povišen nivo estrogena - debljate se bez obzira na količinu hrane koju jedete. U ovom slučaju suvišni kilogrami se talože uglavnom u kukovima.

Ako se debljate u kukovima pređite na povrće, laneno seme i jabuke.

Akumulaciju estrogena često izaziva meso uzgajano u industrijskim uslovima uz upotrebu hormona rasta. Da biste uklonili višak estrogena, zamenite meso povrćem. Gruba vlakna vezuju ovaj hormon i uklanjaju ga iz organizma. Laneno seme, ječam, jabuke i kruške smanjuju negativno delovanje estrogena. Esencijalno ulje ruzmarina pomaže u uspostavljanju hormonalne ravnoteže i poboljsava pamćenje.

Ako ste tužni, jedite orahe i ananas.

Manjak serotonina

Nedostatak serotonina često izaziva depresiju i loše raspoloženje. Ako vam se svaki dan jede čokolada, i to u velikim količinama, onda telo jednostavno vrišti zbog manjka "hormona radosti".

Pročitajte još: Ekspres dijeta: Smršajte 5 kilograma za 3 dana uz pomoć TUNE

Prirodni izvori serotonina su jaja, orasi i ananasi. Lagana vežba i izlaganje suncu povećavaju nivo serotonina.

Široki kukovi treba da jedu jabuke Foto: Depozit

Višak prolaktina

Povećan nivo prolaktina izaziva nagli porast težine. Kod žena višak ovog hormona remeti menstrualni ciklus, kod muškaraca - uzrokuje uvećanje grudi. Ovi simptomi su razlog da se obratite lekaru: prekomerno lučenje prolaktina može ukazivati na tumor hipofize.

Naglo gojenje je znak da treba piti žen šen.

Postoje biljke koje smanjuju proizvodnju prolaktina. Najefikasnije od njih su žen šen i ginkgo biloba: oni pomažu u normalizaciji nivoa ovog hormona.

Pročitaje još: NJujorška dijeta: Izgubite do 6 kilograma i 12 centimetara u struku!

Nedostatak adrenalina

Adrenalin ubrzava metaboličke procese i pomaže sagorevanje masti. Kao što znate, adrenalin se proizvodi u organizmu u ekstremnim okolnostima. Ako vas ništa dugo nije mučilo, možda je vreme da dodate uzbuđenje svom životu - i istovremeno, da izgubite težinu.

Smanjite hleb i pirinač i uzbudite se!

Ako pored toga smanjite unos ugljenih hidrata (belog hleba, kukuruza, pirinča), tada će adrenalin, zajedno sa hormonom rasta somatotropinom, početi da razgrađuje potkožne masnoće.

Višak grelina

Grelin je hormon koji vas čini gladnim. Ali ipak možete da prevarite ovaj hormon. Da biste to uradili, morate jesti niskokaloričnu hranu koja rasteže želudac - povrće, voće i integralne žitarice. Isključite iz svog jelovnika šećer i prerađenu hranu.

Ako ste stalno galdni -naspavajte se!

Dobar san je takođe moćan saveznik u borbi protiv visokog nivoa grelina. Posle 6-8 sati sna koncentracija ovog hormona u krvi se smanjuje.

Višak testosterona
Testosteron se smatra muškim hormonom, ali igra važnu ulogu i u ženskom organizmu. Zbog viška ovog hormona telesna težina kod žena se povećava, a masti se talože na rukama, grudima i vratu.U smanjivanju nivoa testosterona pomažu fitoestrogeni: soja, kafa i žitarice. Takođe vredi zameniti slatkiše jabukama i kajsijama koje smanjuju proizvodnju muških hormona.

Pročitajte još: Mesečeva DIJETA za april: Jednostavna i efikasna! (SATNICA)

Manjak adiponektina

Prekomerna težina često ukazuje na nedostatak adiponektina. U ovom slučaju masnoća se skladišti u donjem delu stomaka. Ako vam je dijagnostikovan dijabetes drugog tipa, nivo adiponektina u vašoj krvi je najverovatnije prenizak.

Donji stomak kaže: više šetnje i pistaći!

Najbolji način povećanja proizvodnje adiponektina je hodanje - 2-3 kilometra dnevno. Postoji i namirnica koja reguliše nivo ovog hormona u krvi, a to su obični pistaći.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.