Oglas
· · Komentari: 0
GRADOVI

OVE SVETSKE METROPOLE imaju prepoznatljive nadimke: Ovih 9 priča otkrivaju kako su oni nastali (FOTO)

Zašto se NJujork naziva Velikom jabukom, a Amsterdam Venecijom severa? Ove priče kriju iza najpoznatijih nadimaka svetskih metropola.

1596789164_london-441853_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

1. NJujork – Velika jabuka

Foto: Piksabej

Iako se smatralo da je ovaj nadimak stariji, nedavna istraživanja pokazala su da je za "Veliku jabuku" zaslužan književnik Edvard Martin, koji je današnji nadimak grada spomenuo u knjizi 'The Wayfarer of New York'. On je pisao da građani drugih gradova NJujorčane smatraju bahatim i pohlepnim, nazivajući ih između ostalog, velikim trulim jabukama. NJujork je uprkos tome danas jedan od najpopularnijih turističkih gradova na svetu.

Pročitajte još: RAJ ZA SRBE! Ako OVDE letujete dobijate besplatne ležaljke, suncobrane i peškire, a DVOJE DECE NE PLAĆA NIŠTA

2. London - Stari dim

Foto: Piksabej

London je oduvek bio zadimljeno mesto, ali je veliki smog iz 1952. u potpunosti opravdao ovaj naziv. Tokom pet uzastopnih dana zagadio je vazduh u tolikoj meri da je ubio više od četiri hiljade ljudi!

3. Pariz – Grad ljubavi

Foto: Piksabej

Pariz je bio prvi evropski grad koji je počeo da koristi javnu rasvetu, a zbog raskošno osvetljene Ajfelove kule, često se naziva i gradom svetlosti. Naravno, ceo grad je idealan za provođenje vremena sa partnerom, a čak se i za francuski jezik kaže da je u pitanju jezik ljubavi.

Pročitajte još: Ovo radno mesto nudi zaradu od 2.500 do 3.000 DINARA PO SATU, a USLOVI su šokirali mnoge (FOTO)

4. Singapur – Lavlji grad

Foto: Piksabej

Reč 'Singapur' se s engleskog prevodi doslovno kao 'Lavlji grad'. Osnivač grada, ser Stemford Refls, objasnio je da je ovo ime odabrao nakon što je ugledao ‘merlion’ (mešanca lava i sirene). Legenda je zanimljiva, iako ovde nikad nije bilo ni lavova ni sirena.

5. Amsterdam – Venecija severa

Foto: Piksabej

Glavni grad Holandije preseca više od 100 kilometara kanala. S obzirom na tu činjenicu, Amsterdam se često upoređuje s najslavnijim gradom s kanalima, Venecijom. Iako im je to jedina zajednička stvar, za nadimak je očigledno bilo dovoljno.

Pročitajte još: OVO SU SIMBOLI SRPSKIH KUĆA: Da li znate koja je rezlika između TARABE i PLOTA?

6. Filadelfija - Grad bratske ljubavi

Foto: Piksabej

Osnivač grada, Vilijam Pen, želeo je da osnuje mesto gde će svi moći da žive u ljubavi i slozi. Stoga je spojio dve reči na starom grčkom - 'philos', što znači 'ljubav' i 'adelphos', što prevodimo kao 'brat'. Tako je Filadelfija postala i ostala grad bratske ljubavi.

7. Jerusalim – Sveti grad

Foto: piksabej

Ovde posebno objašnjenje verovatno nije ni potrebno. Jerusalim ima veliko značenje i svetost za sve tri velike monoteističke religije: hrišćanstvo, judaizam i islam. Neka od najsvetijih (hodočasničkih) mesta sve tri religije mogu se naći upravo u ovom gradu, a zajednička im je Hramska gora.

8. Mumbaj – Grad snova

Foto: Piksabej

Mumbaj je ovo ime zaslužio jer je najbogatiji grad Indije, pa ne čudi što mnogi u njega stižu u potrazi za boljim poslom i životom. Neki pokušavaju da uspeju na sve moguće načine, a ovde je smešten i Bolivud.

Pročitajte još: Emotivni snimak OBIŠAO SVET: Ovako je otac zaštito sina od eksplozije u Bejrutu (VIDEO)

9. Las Vegas – Grad greha

Foto: Piksabej

Grad nastao usred pustinje Nevade i danas je najpoznatiji po velikom broju kockarnica gde retko ko zarađuje, a većina gubi novac. Ovde je moguće pronaći sve poroke, tako da Las Vegas savršeno opravdava svoj nadimak.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas