Oglas
· · Komentari: 0

PREŽIVETI PIKASA: Umetnica Fransoaz Žilo, jedina žena koja je ostavila Piksa, umrla je u 101.godini

Večerala je u Parizu, kada je Pablo Pikaso prišao njenom stolu sa činijom trešanja

1686578911_PIKASOVA-ZENA.jpg
Photo: Profimedia/ Instagram printscreen radicalcreativitycoach
Oglas

Večerala je u Parizu, kada je Pablo Pikaso prišao njenom stolu sa činijom trešanja, a ostalo je istorija. On je imao 61, a ona 21, tog sudbonosnog maja 1943.godine, kada se predstavila čuvenom slikaru kao umetnica.

''To je najsmešnija stvar koju sam čuo celoga dana'', Pikaso je rekao dvema damama koje su sedele za stolom, nakon što su rekle da su takođe umetnice. 

U to vreme, Gilot je već izlagala svoje dela, kroz koje je obrađivala temu nemačke okupacije tokom drugog svetskog rata. Iako je njena brilijantnost relativno nepoznata, nastavila je da slika tokom burnih posleratnih godina, tokom kojih je postala Pikasova ljubavnica i muza.

Fransoaz je rodila Pikasu dvoje dece, a kako se navodi, bila je jedina žena koja je ostavila slavnog umetnika. Žene koje su se zabavljale sa Pikasom mahom su ili izvršile samoubistvo ili poludele. Čak postoji i film o njihovom odnosu "Preživeti Pikasa" sa Entoni Hopkinsom i Natašom Mekelon, takođe njihov odnos je prikazan i u serijalu " Geniji".

Čak postoji i film o njihovom odnosu "Preživeti Pikasa" sa Entoni Hopkinsom i Natašom Mekelon (Californication), takođe njihov odnos je prikazan i u serijalu " Geniji".

Na kraju, Fransoas je imala uspešnu slikarsku karijeru, a bila je umešna i u keramici. Pre dve godine, njen portret ćerke Palome prodat je za 1,3 miliona, a njene slike se nalaze u velikim svetskim muzejima.

Takođe je autor dela ''Život sa Pikasom'', u kome govori o svojim godinama provedenim sa njim.

Preminula je 6.juna u bolnici u Menhetnu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas