· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Reči koje treba izgovoriti u noći uoči Svete Petke: Ovo je običaj koji poštuju mnogi

Srpska pravoslavna crkva praznuje 27. oktobra dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.

1635274718_candlelights-g2bb62d1d6_1920.jpg
Foto: Piksabej

Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Vernici se Svetoj Petki obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Prema narodnom verovanju i veče uoči praznika Svete Petke ima posebno značenje, a posle večere obično se ide na spavanje.

Pročitajte još: U ovom MANASTIRU na Fruškoj Gori se nalazi ruka svete PETKE za koju se veruje da ima neobičnu moć

Obavezno se treba triput prekrstiti, pa izgovoriti molitvu:

“Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nam ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!”

Ovako se obično molio samo domaćin, a žene i deca se samo triput prekrste. Posle molitve se spava.

Glava se uvek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja. Gde ima dece, soba se okadi tamjanom, da se deca ne bi u snu plašila.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.