· · Коментари: 1
ПРАВОСЛАВЉЕ

У овом МАНАСТИРУ на Фрушкој Гори се налази рука свете ПЕТКЕ за коју се верује да има необичну моћ

Српска православна црква сутра свали празник посвећен светој Петки.

1635194320_Petkovica-12.jpg
Фото: Епархија-сремска

Верници Српске православне цркве сутра обележавају црвено слово у календару, крсну славу посвећену светитељки преподобној мати Параскеви, у народу чувеној као света Петка. Овај празник посебно је цењен у жена, које се клањају светитељки и смартају је својом заштитницом.

Прочитајте још: Шта СТИЛ ваше кухиње говори о ЛИЧНОСТИ? (ФОТО)

На југозападном делу Фрушке горе у тихој удолини уз поток Ремета, налази се женски манастир Петковица са Црквом Свете Петке. 

У прошлости је манастир више пута разаран, а током Другог светског рата је страдао иконостас, да би 50-их година отпочела обнова. Црква је у већој мери задржала првобитни изглед, а изграђена је у малој диспропорцији, што даје посебан шарм овој грађевини. Све што се може сагледати са овог места некада је припадало манастиру. Нјеговој лепоти још доприносе и рустични камени бунар, озидани извор чисте пијаће воде и рибњак у долини. Све је то испреплитано зеленим травњацима, цвећем и дрвећем и представља један складан призор.

Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?

Мошти свете Петке

Мошти Свете мати Параскеве, тачније њена рука која се у цркви чува, могла би однети све ваше немире. Света Петка, заштитница је жена и овај манастир је женски. По предању подигла га је Јелена Штиљановић, удовица последњег српског деспота Стефана Штиљановића, чија је задужбина била манастир Кувеждин.

Прочитајте још: Када се завршава ретроградни Меркур? Чувајте се ТРИ датума у октобру, а онда следи УСПЕХ

Црква је украшена фрескама које су сликане 1588. године. Иконостас је подигнут 1735. године, а страдао је у Другом светском рату. Манастир данас чини црква и новоизграђени конак. Храм је обновљен, а војска је изградила пут до манастира и рибњак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.