Oglas
· · Komentari: 0
IZREKA

Zašto se kaže: LAŽEŠ KAO PAS?

Da li su psi s razlogom stavljeni u kontekst lažljivaca?

1622473693_dog-2785074_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Često možemo čuti kako nekome kažu da "laže kao pas". Odakle dolazi to poređenje i zbog čega su psi izabrani da budu obeleženi kao "lažovi"?

Na selu, psi često laju bez vidljivog razloga i dižu domaćinstvo na noge svojom "lažnom uzbunom".

Prema prvoj verziji, ova izreka dolazi od igre reči u engleskom jeziku.

U ensgleskom jeziku postoji izreka "dog lies down (on ground) and person lies like a dog". Ovde se koristi engleski homonim lies koji u isto vreme znači leži i laže.

Pročitajte još: Dobrodošli u Argleton - mesto koji NE POSTOJI! Fantomsko selo koje se pojavljuje na Gugl mapi postaje sve veća MISTERIJA! (VIDEO)

U drugoj verziji, izraz potiče od činjenice da je nekad svako seosko domaćinstvo imalo psa. Često se po sokaku mogao čuti lavež pasa, i kad je neko prolazio ulicom ili prilazio domaćinstvu, ali i kada to nije bio slučaj. Dakle, psi često umeju da dižu lažnu uzbunu i zbog toga su bili zgodan primer lažljivaca.

Bilo kako bilo, psi će i dalje ostati čovek najbolji prijatelj!

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU  

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas