· · Komentari: 0

Zbog čega se zloćudno oboljenje zove RAK? Iza naziva krije se zanimljiva priča

Kako je i kada dobila ime jedna od najopasnijih bolesti današnjice

1654692521_national-cancer-institute-kCXvthZgtvA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kancer, karcinom ili rak jeste razorno oboljenje organizma koje nastaje stvaranjem izrasline (tumora) i buja stvaranjem novih ćelija. Može da se razvije u svakom telesnom tkivu.

Ovo oboljenje je od davnina kosilo ljude. Među prvima ga je opisao starogrčki lekar i pisac Hipokrat (460-375. g.p.n.e.), kad je na jednoj ženi uočio neobičnu, nepravilnu izraslinu u obliku morskog raka na mlečnim žlezdama.

Pročitajte još: "LETEĆE KOZE": Mračna istina iza priče o marokanskim kozama koje žive na drveću (FOTO/VIDEO)

To je i zabeležio u medicinski priručnik, dodavši da je bolest opasna i da se nezdrave ćelije krvotokom šire kroz telo.

Naziv "karkinos", što na grčkom znači "rak",  "nasledio" je rimski lekar, Celzus (28-50. godine pre nove ere), i preveo ih u "kancer".

Još jedan grčki lekar, Galen (130-200. godine nove ere) koristio je termin "onkos", od grčke reci za oticanje, da bi opisao tumore.

Termini koje su prvi koristili Hipokrat i Celzus danas se koriste za opisivanje malignih tumora, dok je Galenov termin danas deo grane medicine koja se bavi proucavanjem i lecenjem raka - onkologije.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.